Hlavní obsah

Víkendová nabídka výstav v Muzeu Brněnska

Novinky, Petra Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I během nadcházejícího pošmourného březnového víkendu můžete navštívit zajímavé výstavy či kulturní akce na pobočkách Muzea Brněnska.

Foto: Muzeum Brněnska

Výstava Indie. Země lidí a bohů

Článek

V neděli 6. března od 14 hodin se všichni zájemci o Indii mohou setkat v Muzeu ve Šlapanicích. Ve šlapanickém muzeum jsou k vidění hned dvě výstavy o této pro Středoevropany exotické zemi.

Výstava Indie. Země lidí a bohů připravená ve spolupráci s Náprstkovým muzeem přibližuje prostřednictvím originálních předmětů (sakrální nádoby, šperky, oblečení) fascinující kulturu a život v této zemi. Výstava je doplněna o dětskou hernu, kde se děti mj. mohou povozit na slonovi. Druhá výstava Všechny barvy Indie prezentuje fotografie Jana Košťála z Jevíčka. Nedělní doprovodný program nabídne ukázku bollywoodského tance či ochutnávku indických čajů. Výstavy končí 1. května.

Podhorácké muzeum v Předklášteří prezentuje výběr z díla nadané malířky Zdenky Ranné (1919-1990). Výstava zachycuje více jak pět desetiletí tvorby této skromné ženy, která byla duší umělecké rodiny Ranných ze Štěpánovic. Na výstavě jsou představeny malby a akvarely nejen ze sbírek Podhoráckého muzea, ale i ze soukromého majetku. Celkový dojem doplňují rodinné snímky, vzpomínky pamětníků nebo současné fotografie zachycující rodnou krajinu a inspirativní prostředí domu Ranných. Výstava potrvá do 17. dubna.

Památník písemnictví na Moravě v Rajhradě představuje nakladatelství SURSUM Tišnov, které v roce 1992 navázalo na vydávání stejnojmenného samizdatového časopisu. Nakladatelství vydalo již více jak půl milionu titulů, z toho desetinu tvoří v dnešní době opomíjená poezie. Výstava trvá do 17. dubna.

V komorní galerii Celnice v areálu vily Löw-Beer v Brně je umístěna výstava Slavné vily Jihomoravského kraje připravená ve spolupráci s agenturou Foibos. Více než tucet příkladů rodinných domů z území jižní Moravy přibližuje architekturu od historismu, přes secesi a funkcionalismus až po aktuální trendy počátku 21. století. Návštěvník se dozví mnohé nejen o samotných stavbách, ale i o jejich stavebnících a architektech. Výstava končí 31. března.

Muzeum Brněnska spravuje Muzeum ve Šlapanicích, Muzeum v Ivančicích, Podhorácké muzeum, Památník písemnictví na Moravě, Památník Mohyla míru a jeho nejnovější pobočkou je Vila Löw-Beer v Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám