Hlavní obsah

Veselý, rozmarný ostravský masopust se vydařil, zahájil čtyřicet dní půstu

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příjemné zimní počasí, modrá obloha, hudba, tanec, masopustní jarmark. To byla kulisa Masopustu Ostrava 2016, který na Masarykově náměstí uspořádaly v úterý 9. února Markéta Palowská a Andrea Węglarzyová z Ostravského muzea. Nad konáním bděla třímetrová socha boha Radegasta.

Foto: Josef Zajíc

Masopust Ostrava 2016. 9.2.2016: Vesna .

Článek

Masopustní veselí, které začalo 6. ledna na Tři krále, zakončila oslava masopustu v programu pod názvem Pod slovanskou oblohou aneb Masopustní radovánky pod ochranou Radegasta.

Aby vše klaplo, v akci mu pomáhaly další bytosti z panteonu slovanských bohů - Svarožic, Dažbog, Perun, Svatovít, Vesna, Veles, Živa a Morena.

V programu se představily folklorní, hudební a herecké soubory, které občanům a návštěvníkům masopustního jarmarku  předvely nejen své umění, ale také přiblížily tradice masopustních radovánek. Diváci viděli Dětský folklorní soubor Hlubinka, Dětský soubor Heleny Salichové, Rytmy - hudební skupina Čtyřlístku - centra pro osoby se zdravotním postižením Ostrava.

Ve scénkách vystoupilo slavné ostravské Bílé divadlo a spolek Divadlo Devítka z Ostravy-Michálkovic, Frenštátská cimbálová muzika Radegast, která spolu se známými Muzikanty z Polanky doprovázela veškeré masopustní dění.

V 16.20 hodin předala právo o konání masopustu a masopustního průvodu, v podobě bílého koníka, starostka městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Petra Bernfoldová bohu Radegastovi. Vše bylo tedy zákonně upraveno a průvod mohl do centra Ostravy vyjít.

Průvod prošel okolo kulturních a společenských míst a vrátil se zpět na náměstí, kde byl masopust ukončen zabíjením starého kozla, aby staré vystřídalo mladé, vše se na jaře zazelenalo a byla co největší úroda. Pochováním basy dali všichni najevo, že končí veselí a začíná čtyřicetidenní půst až do Velikonoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám