Hlavní obsah

Veselá vzduchotechnika v pražské Nemocnici Na Bulovce

Novinky, Martin Šalek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkulturnit a zpestřit prostředí nemusí být vždy nějak složité a mimořádně nákladné. Donedávna se pacienti dětské chirurgie pražské Nemocnice Na Bulovce dívali z okna na sice důležitou, ale poměrně nevzhlednou vzduchotechniku. Pak přišel nápad na její zpestření od ZŠ a MŠ při nemocnici.

Foto: Martin Šalek

Na "les pod lupou" se dnes mohou dívat dětští pacienti z okna dětské chirurgie.

Článek

Nejprve se nápadu ujali dětští pacienti a jejich představy dokončila výtvarnice Kristýna Kolomazníková. Cílem celého projektu bylo zpříjemnit výchovně vzdělávací prostředí. 

Před samotnou realizací si žáci – především z dětské chirurgie, ale i z dalších oddělení -  mohli sami vyzkoušet vytvořit vlastní návrhy. Děti se tak spolupodílely a inspirovaly mladou výtvarnici Kristýnu Kolomazníkovou, která výmalbu zrealizovala.

Při tvorbě vycházela z motivů přírody, které se v dětských návrzích často objevovaly. Ústředním tématem se tak stal "les pod lupou" a děti mají teď krásný výhled na "klády v lese" (které tvar vzduchotechniky hezky evokuje), na nich žijí lesní zvířátka jako veverka, liška a další. Kolem rostou houby a lesní plody, z úlu vylétají včelky.

Šedé, nevzhledné a ponuré roury se tak během dvou víkendů proměnily v malý barevný lesní ostrůvek, který v nemocničním prostředí rozvíjejí dětskou fantazii a přináší hezký pocit přírody. Náklady na barvy a honorář výtvarnici hradila ZŠ a MŠ při Nemocnici Na Bulovce a stálo jí to zhruba 18 tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám