Hlavní obsah

Velmistr kláves Rick Wakeman vystoupí exkluzivně v Plzni

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velikán art rockové hudby Rick Wakeman bude k vidění a slyšení 22. února v plzeňském kulturním domě Peklo. Jediný a jedinečný koncert je určen především milovníkům kvalitní hudby, spojující rocková i klasická témata v podání tohoto jedinečného muzikanta

Foto: archiv
Článek

Většině hudby znalých se vybaví se jménem Rick Wakeman i jeho po léta domovská britská legendární kapela Yes, stejně jako nespočet jeho sólových nahrávek, počínajících anglickou historií inspirovaným albem Six Wives Of Henry VIII. Vrozená Rickova invence byla rozvinuta studiem hudby od dětských let po přijetí na prestižní College of Music.

Kromě nezaměnitelné práce s Yes, od kterých se během let opakovaně odloučil i podvakrát k nim navrátil, se podílel i na nahrávkách muzikantů a kapel jako byli David Bowie, T. Rex, Cat Stevens, Elton John, nebo coby host i u Black Sabbath ve skladbě Sabbra Cadabra z alba Sabbath Bloody Sabbath.

Zajímavým počinem byla i jeho tvorba hudby k filmům - rozhodně za zmínku stojí soundtrack Lisztomania k životopisnému filmu o Franzi Lisztovi Kena Russella, známého též coby režisér rockové opery Tommy z brku kapely Who.

Spoustu pozdějších alb pojal jako relaxační a meditativní muziku (coby bývalý hříšník se zbavil závislosti na tabáku i alkoholu i našel cestu k víře), navždy však bude spojován s tituly jako byla alba Journey to the Centre of the Earth, Myths And Legends Of King Arthur, No Earthly Connection, White Rock, Rick Wakeman’s Criminal Records nebo Rhapsodies.

Avšak i novější počiny jako monumentální Return to the Centre of the Earth nebo Out There daly jasně najevo, že přes již v mládí prodělané infarkty je Wakeman plný života a kvalitních nápadů. O tom, že se nebojí experimentovat, svědčí i ta část osobního života, ve které počtem uzavřených manželství (prozatím čtyři) šlape na paty svému tudorovskému královskému vzoru.

VIDEO - Rick Wakeman Live: 1 * 2 

Jedinečné vystoupení, pořádaného agenturou Ozzy a Potkan, se uskuteční na adrese KD Peklo Pobřežní 2220/10, a to od 20 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám