Hlavní obsah

Velký svět techniky v Dolní oblasti Vítkovice byl zpřístupněn veřejnosti

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Za přítomnosti vládních činitelů a regionálních politiků byl 25. září v 18 hodin slavnostně otevřen atraktivní areál v Dolních Vítkovicích na prodloužené Ruské ulici. Budova Velkého světa techniky si již řadu měsíců přitahovala pozornost lidí, kteří oblast navštívili. Teď obdivují, co je uvnitř.

Foto: Josef Zajíc

Velký svět techniky. Ostrava,25.9.2014: " Je otevřeno, vstupte!," Pozval všechny přítomné Ing.Jan Světlík, generální ředitel Vítkovice Machinery Group

Článek

Za přítomnosti premiéra Bohuslava Sobotky a dalších regionálních politiků v čele s hejtmanem Moravskoslezského kraje Miroslavem Novákem byl zahájen provoz uvnitř nádherně architektonický působící budovy - Velký svět techniky, poučení a fantazie se otevřel veřejnosti.

Ing. Arch. Josef Pleskot, nositel ceny Nejlepší architekt roku 2014, konstatoval, že na expozicích se podílely týmy špičkových vědců. Architekti dbali na to, aby se expozice líbila a jednotlivé problémy k řešení na sebe navazovaly. Na to, aby se lidé ve Velkém světě techniky dobře bavili, dohlížel tým režiséra Jana Hřebejka.

Generální ředitel Vítkovice Machinery Group Ing. Jan Světlík po krátkém úvodu pozval všechny přítomné k první prohlídce areálu.

Návštěvníci si tak mohli, za přítomnosti svých dětí a vnoučat, prohlédnout úžasný, poučný, didaktický a zábavný Dětský svět. První krůčky byly nesmělé. Nastal problém s rozhodováním, kam nejdříve skočit, na co si sáhnout, s čím si nejdříve začít hrát. Starší děti se rozutekly hned. Mladším se přizpůsobili rodiče. 

Dospělí si užívali v dalších odděleních - Svět vědy a objevů, Svět civilizace, Svět přírody. V areálu je přednášková aula, 3D kino, divadelní sál a další interaktivní laboratoře, ve kterých budou postupně pracovat žáci základních a střeních škol a studenti fakult VŠB - TU Ostrava a Ostravské univerzity.

Vnitřní prostory budovy Velkého světa techniky se dají projít za krátký čas. Prožít si, poučit se a něco se dozvědět chce ovšem delší pobyt - nebo i více návštěv. Dolní oblast Vítkovice nabízí téměř vše na jednom místě: Vysokou pec č. 1, Multižánrovou aulu Gong, Malý svět techniky U6 a nyní i Velký svět techniky.

Související témata:

Výběr článků

Načítám