Hlavní obsah

Ve znojemském chrámu se udělovalo biřmování

Novinky, Marek Venuta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedělní dopoledne v chrámu sv. Mikuláše ve Znojmě bylo velmi slavnostní. Bílé pruhy plátna zavěšené pod klenbou chrámu, bohatá květinová výzdoba, vše se jen lesklo. Přeplněné lavice a davy stojících věřících čekaly na slavnou mši svatou, při které se následně měla udělovat svátost biřmování.

Foto: Marek Venuta

Generální vikář Jiří Mikulášek splu s děkanem znojemským Jindřichem Bartošem a scholou.

Článek

Prosluněné ráno na náměstí T. G. M. ve Znojmě dalo tušit, že bude nevšední. Parkoviště plná aut, skupiny lidí oblečených v nejlepších šatech kvapně pospíchaly do znojemského chrámu již od osmi hodin.

Úderem půl deváté byl již kostel zaplněn minimálně ze dvou třetin a zdejší jáhem uvítal příchozí a vedl ranní modlitbu církve. V devět hodin zvony zněly naplno a v dlouhém průvodu za ministrantem s křížem šla místní schola, ministranti, kněží a zdejší duchovní správce Mons. Jindřich Bartoš spolu s generálním vikářem brněnské diecéze Mons. Jiřím Mikuláškem.

Krátce po začátku obřadu přivítal Bartoš oficiálně generálního vikáře ve Znojmě, kdy mu popřál hluboký duchovní zážitek. Mikulášek poděkoval za přivítání a omlouval otce biskupa Vojtěcha Cikrleho, který náhle onemocněl, a proto jako náhrada za něj přijel on.

Na tento den se biřmovanci pilně připravovali studiem celý rok. Biřmovanci stáli ve dvou řadách po obou stranách chrámu a pověřený vikář procházel a každého z nich označil posvátným olejem-křižmem na čele se slovy: "Přijmi pečeť Ducha Svatého." Celkový počet pomazaných byl 123 lidí. Nejmladšímu bylo 15 a nejstaršímu 73 roků. Každý z nich dostal od biskupa knihu promluv a osobní přání. Celý obřad trval více než dvě hodiny.

Svátost biřmování

Svátost biřmování je jedna ze sedmi svátostí udělovaná katolickou církví. Tuto svátost přijímá křesťan ve zralém věku a pouze jednou. Biřmování je tak zvaná křesťanská dospělost a upomíná na seslání Ducha Svatého poté, kdy Ježíš po svém Zmrtvýchvstání vystoupil na nebesa a jeho učedníci se modlili a nad hlavami se jim objevily plameny. Řádným udělovatelem biřmování je biskup. V případě nutnosti může dát biskup dovolení kněžím, aby ho zastoupili.

Reklama

Výběr článků

Načítám