Hlavní obsah

Ve zlínských filmových ateliérech vzniká jedinečná expozice pro děti i dospělé

Novinky, Petra Svěráková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lokalita filmových ateliérů ve Zlíně na Kudlově po letech znovu ožívá a získává novou dominantu. FILMOVÝ UZEL ZLÍN je výjimečným expozičním celkem, který již brzy nabídne obsáhlé interaktivní výstavy, workshopy i profesionální zázemí pro výrobu animovaných filmů. Nic podobného dosud v tuzemsku neexistuje.

Foto: Petra Svěráková

Ve Filmovém uzlu vzniká nová pohádková série O prasátku Lojzíkovi

Článek

„Záměrem společnosti Kudlovské ateliéry o. p. s., nositele této originální myšlenky a realizátora celého projektu, je vytvořit nové epicentrum vzdělávání, původní tvorby a občanských služeb. Primárně sem znovu chceme přivést animovanou tvorbu,“ řekl za společnost Zdeněk Talaš, předseda správní rady.

Animovaný film zde bude prezentován ve všech svých kreativních podobách. Spolupracovat na tom bude i Střední škola filmová, multimediální a počítačových technologií, která sídlí vedle FILMOVÉHO UZLU ZLÍN a další společnosti ve filmovém areálu.

„Rádi bychom vytvořili místo, kde budou animované snímky znovu vznikat, a to s podporou nastupující generace mladých a talentovaných tvůrců,“ doplnila umělecká ředitelka Filmového uzlu Zuzana Bahulová.

Animátoři v nových prostorách pracují už teď, a to na nové animované sérii O prasátku Lojzíkovi.

Moderní multimediální centrum zabírá čtyři patra dvou budov o celkové podlahové ploše více než dva tisíce metrů čtverečních.

Jedno podlaží, tzv. Patro legend, se bude zcela věnovat historii zlínského filmu a filmových ateliérů i osobnostem, které tady žily a pracovaly. Další podlaží pak budou reflektovat soudobou vlastní i cizí tvorbu a trendy. Jednotlivá patra vlastního objektu a jejich pojetí se liší v závislosti na věku, jsou plně variabilní a každá generace si zde přijde na své.

FILMOVÝ UZEL ZLÍN budou moci navštěvovat děti mateřských škol i studenti základních, středních a vysokých škol. Pravidelně se zde budou konat nejrůznější přednášky, exkurze, animační dílny, příměstské tábory a workshopy. Chybět nebudou ani tematické společenské večery, to vše pro laickou i odbornou veřejnost.

FILMOVÝ UZEL ZLÍN bude otevřen pro veřejnost v neděli 29. května u příležitosti 80. výročí založení zlínských filmových ateliérů.

Tento den bude patřit prasátku Lojzíkovi a hlavně dětem. Zároveň se bude ve městě konat Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež, během kterého bude ve FILMOVÉM UZLU ZLÍN připraven pro všechny návštěvníky bohatý doprovodný program.

Další informace: filmovyuzel.cz a také facebook.com/FILMOVYUZELZLIN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám