Hlavní obsah

Ve Frýdku-Místku vysadili téměř 15 tisíc letniček

Novinky, Jana Matějíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frýdek-Místek opět září barevnou paletou letních květů. Zaměstnanci společnosti TS a. s., která má péči o květiny a zeleň na starosti, vysadili po celém městě téměř 15 tisíc letniček. Rozkvetlo i náměstí a sloupy veřejného osvětlení a přibyly další záhony přímého výsevu s dalšími tisícovkami kvítků.

Foto: Jana Matějíková

letničky ve městě

Článek

„Předpěstované letničky jsme vysadili již tradičně na záhonech v blízkosti frýdeckého magistrátu, u kruhového objezdu na ulici Nádražní a na ulici T. G. Masaryka. V Místku jsou záhony s letničkami na ulici 8. pěšího pluku nebo Hlavní, ale také před bývalým Českým domem, v parku B. Smetany, v blízkosti podchodu u bývalého autobusového stanoviště, před bývalou prodejnou „Ještěr“ na ulici Frýdlantská, ale také na kruhovém objezdu na ulici Frýdlantská a u smuteční síně na frýdeckém hřbitově. Záhony zdobí žluté aksamitníky doplněné modrým nestařcem nebo modročervenou šalvějí a starčeky, které mají okrasné listy. Na kruhových objezdech jsou navíc horku odolné gazánie,“ informoval předseda představenstva technických služeb Jaromír Kohut.

Vybarvovat se už začínají také květinové záhony z přímého výsevu, které byly loni vytvořeny na ulici Hlavní a v parku pod zámkem a letos k nim přibyly další v Janáčkově parku a na ulici Revoluční. Jejich výhodou je minimální údržba, zálivka se provádí pouze v případě dlouhodobého sucha.

Květiny postupně nakvétají od poloviny června až do prvních mrazíků. Jsou vybrány tak, aby měly rozdílnou dobu a délku kvetení, což zaručuje proměnlivost a vysokou atraktivitu záhonů po celou vegetační sezónu. Například pro park pod zámkem byla vybrána směs letniček Strakonická louka, kde nechybí chrpa modrá, len velkokvětý, měsíček a další. Ulici Hlavní bude vévodit ostálka, krásenka, fiala i tabák, tedy směs, kde převažují odrůdy s těžšími plnými květy ve fialovo-růžové barvě.

Tradičně již rozkvetlo místecké náměstí Svobody, kde bylo umístěno 12 květinových pyramid, ve kterých jsou v letošním roce vysazeny muškáty. U polikliniky v Místku jsou další tři pyramidy, v nich poroste směs muškátů a surfinií.

Tradičně rozkvétají také sloupy veřejného osvětlení, na kterých jsou instalovány závěsné květinové nádoby. V místecké ulici Pivovarská byly obsazeny muškáty, podél ulice Radniční ve Frýdku byly tyto závěsy obsazeny begoniemi různých barev, na Zámeckém náměstí jsou v nádobách převislé pelargonie společně se vzpřímenými, laděné do červené barvy, doplněné drobnými bílými kvítky lilku jasmínokvětého.

„Květinová výzdoba města je každým rokem bohatší. V roce 2010 jsme ve městě vysadili deset tisíc letniček a letos, o pět let později, jich už je téměř patnáct tisíc. Navíc přibývají i záhony s volným výsevem, které nabízí další tisíce květů. Květinovou výzdobu města se budeme snažit stále rozšiřovat, a to i proto, že prostředí s kvetoucími rostlinami má na nás všechny blahodárný vliv, jen samotný pohled na ně nám zlepšuje náladu a zmírňuje stres,“ řekl primátor Michal Pobucký, který věří, že občané i návštěvníci se budou při procházkách městem z květinové nádhery těšit.  

Reklama

Výběr článků

Načítám