Hlavní obsah

Varhany ze Zlína začnou zanedlouho hrát ve slovenském Lendaku

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Město Zlín a slovenský Lendak spojují od roku 2015 varhany, které si farnost za 410 tisíc korun odkoupila od Filharmonie Bohuslava Martinů.

Foto: Zlínský magistrát

Bývalé varhany Filharmonie Bohuslava Martinů.

Článek

„Varhany jsou již postavené, funkčně zmodernizované. Pokračujeme ve stavbě nového chrámu,“ napsal v minulých dnech bývalý správce farnosti ve slovenském Lendaku duchovní Mario Anton Hrtús zlínskému primátorovi Miroslavu Adámkovi.  

„Filharmonie Bohuslava Martinů už pro varhany neměla využití, protože orchestr se přestěhoval do Kongresového centra a do nových prostor se tento nástroj nehodil. Město jej proto nabídlo k prodeji a tuto možnost využila Římskokatolická farnost Lendak,“ přiblížil historii prodeje varhan tiskový mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák

 „Za možnost koupit varhany upřímně děkujeme. Je to pro nás velká pomoc a dar. Zároveň vše vnímáme jako posilnění a zkrášlení našich sousedských vztahů,“ řekl tehdy Mario Anton Hrtús. Varhany se podle něj stanou v Lendaku ozdobou nového kostela sv. Jana Křtitele, jehož stavba je před dokončením. Ke kolaudaci by mělo dojít v letošním roce.

„Moc mě těší, že lidem v Lendaku udělaly varhany takovou radost. Vděčnost je i na naší straně. Díky věřícím v Lendaku budou varhany dál rozdávat radost,“ reagoval Miroslav Adámek.

Pro zlínskou filharmonii byly varhany postaveny v roce 1953. Současnou podobu získaly v roce 1983 po přestavbě, kterou realizovala firma Rieger Koloss. Mají na 3 300 píšťal. Filharmonie Bohuslava Martinů přestala nástroj využívat v roce 2009, protože odborné posouzení nedoporučilo jejich přestěhování do Kongresového centra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám