Hlavní obsah

Vánoční skořápky, kouzelné jmelí a další zvyky na adventních prohlídkách zámku Mníšku

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také třetí adventní víkend 12. a 13. prosince mohou návštěvníci zažít vánoční atmosféru na speciálních prohlídkách zámku v Mníšku pod Brdy. Jak asi slavila Vánoce paní hraběnka Terezie a její děti? Jaké zvyklosti se dřív dodržovaly? To vše se dozvíte a některé zvyky vyzkoušíte přímo v komnatách zámku.

Foto: Anna Čelouchová
Článek

Vánoce se blíží a prožít sváteční atmosféru mohou návštěvníci, zejména rodiny s dětmi, na speciálních prohlídkách mníšeckého zámku. V sobotu a neděli 12. a 13. prosince bude pohádková průvodkyně provádět na Vánočních prohlídkách s adventními zvyky. Dozvíme se, jaké tradiční zvyky byly dřív spojeny s oslavou Vánoc a Štědrého dne, jak se svátky slavily na zámku i v podzámčí.

Uslyšíme například, co v žádném příbytku nesmělo chybět. I dnes k vánoční výzdobě domácností neodmyslitelně patří jmelí. Tomu ovšem byly dříve přisuzovány také kouzelné schopnosti. Chrání totiž domácnost před ohněm, čarodějnictvím a zlými duchy. A co nás ochrání před nezvanými nenechavými hosty, tedy zloději? Tuto funkci pro změnu zastával provaz nebo řetěz obtočený kolem nohou od štědrovečerního stolu.

Většina zvyklostí, které se na Vánoce dodržovaly, předvídaly členům rodiny, co je čeká v příštím roce. Zda štěstí, svatba, daleká cesta nebo smůla, kterou si nikdo nepřeje. Jak si například v některých oblastech věštili budoucnost? Zkoušeli zvyk, který nám dnes připomíná vánoční "skořápky".

Pod hrníčky se umístily různé symboly jako třeba dudlík, mince, kousek chleba, prstýnek nebo černý uhlík. S hrníčky se zamíchalo a každý si jeden vybral. Podle předmětu, který objevil pod ním, zjistil, co ho čeká a nemine. Copak asi všechny předměty znamenají? To se dozvíte na prohlídce.

Mníšecký zámek má v letošním roce otevřeno do 18. prosince, ale věrné návštěvníky zve na prohlídky také na Silvestra i na Nový rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám