Hlavní obsah

Valašskomeziříčští chirurgové začali léčit obezitu pomocí speciální „palačinkové metody“

Novinky, Hana Szotkowská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obvykle díky palačinkám lidé na váze přibírají. Ve valašskomeziříčské nemocnici se teď naopak díky palačince lidé nadbytečných kilogramů zbavují. Za novým způsobem hubnutí však nehledejte sladký dezert, ale speciální metodu léčby závažných druhů obezity.

Foto: Hana Szotkowská

Za novým způsobem hubnutí nestojí sladký dezert, ale speciální metoda léčby závažných druhů obezity v podobě zavinutí žaludku.

Článek

Takzvaná laparoskopická plikace žaludku neboli zavinutí pomáhá nejen s výraznou redukcí hmotnosti, ale léčí také různá onemocnění, která s obezitou úzce souvisí, například cukrovku nebo vysoký krevní tlak.

Principem laparoskopické plikace žaludku je zmenšení objemu žaludku, kterého se dosáhne zanořením stěny žaludku dovnitř.

„Pacienti této operaci proto říkají s nadsázkou palačinka. Na rozdíl od některých jiných podobných operací není třeba u tohoto výkonu odstraňovat velkou část zcela zdravého žaludku. Ten ponecháme nemocnému celý, zjednodušeně řečeno jej pouze určitým způsobem, prošitím, zúžíme,“ vysvětlil MUDr. Jaroslav Bednář s tím, že zákrok je prováděn pomocí speciálních laparoskopických nástrojů.

Metoda je šetrná, protože při ní není nutno jakkoli odstraňovat části orgánů zažívacího traktu. Nicméně klade nároky i na spolupráci operovaného pacienta v dodržování pooperačního režimu, zejména v dietním omezení.

Chirurgická metoda léčby je vhodná především u pacientů trpících obezitou, u kterých je konzervativní metoda méně úspěšná. Pacienti se mohou obracet na Centrum redukce hmotnosti a preventivní medicíny Nemocnice Valašské Meziříčí, kde odborníci individuálně zhodnotí situaci každého klienta a ve spolupráci s ostatními specialisty připraví pacienta k operaci.

„Naším jediným cílem není to, aby pacient zhubnul desítky kilogramů. Důležitý je také fakt, že použitý způsob léčby pomáhá prokazatelně zlepšit nebo vyléčit onemocnění, která u takto obézních pacientů vedou k tomu, že se dožívají mnohem kratšího věku než běžná populace,“ doplnil MUDr. Jaroslav Bednář.

V České republice dnes trpí obezitou zhruba dvacet procent mužů a dvacet pět procent žen, dalších třicet procent lidí má nadváhu. Od roku 2000 je obezita oficiálně považována na základě prohlášení Světové zdravotnické organizace za nemoc.

„Lidé si dnes neuvědomují, že obézní mají ve věku 50 let téměř čtyřikrát vyšší relativní riziko smrti než stejně staří neobézní lidé. Obezita prokazatelně zkracuje život a snižuje jeho kvalitu, po kouření je druhou nejčastější příčinou úmrtí,“ varuje lékař.

Právě v případech vyšších stadií obezity je nepravděpodobný úspěch konzervativními postupy, a proto je vhodnější chirurgická léčba.

Reklama

Výběr článků

Načítám