Hlavní obsah

Valašskomeziříčská výstava přiblíží více i méně známé kriminalistické metody

Novinky, Adéla Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výstava, kterou přináší Muzejní a galerijní centrum ve Valašském Meziříčí ve spolupráci s Kriminalistickým ústavem Praha, prezentuje vývoj v jednotlivých odvětvích kriminalistické a znalecké činnosti. Vernisáž výstavy se uskuteční 13. ledna v 18.00 hodin, výstava potrvá do 13. března.

Foto: Adéla Beranová

Pozvánka k výstavě

Článek

Výstava Dobrodružství kriminalistiky přibližuje vybrané více či méně známé kriminalistické metody. Od nejznámějších jako je balistika, až po méně obvyklé jako trasologie či entomologie.

Základ expozice tvoří 3D exponáty. Návštěvníci mají možnost zhlédnout například předměty, které pocházejí z trestné činnosti. Zajímavý je bezesporu padělek obrazu malíře Jana Zrzavého, který KÚP získal do studijní sbírky. Že se skutečně jedná o falzum, odhalily až podrobné analýzy znalců z odvětví fyzikální chemie.

K dalším exponátům patří nejrůznější předměty (plyšové hračky, sošky aj.), které byly zneužity k pašování drog. K vidění je rovněž celá řada exponátů, které připomínají 55letou historii aplikovaného výzkumu, vývoje a inovací v ústavu. Například univerzální lafeta pro upínání zkoušených zbraní, zejména podomácku zhotovených, u nichž hrozí vysoké nebezpečí destrukce při výstřelu. 

Na výstavě jsou představeny některé případy, kde znalecká zkoumání sehrála důležitou roli v procesu jejich objasnění. Chemická zkoumání pomohla např. objasnit požár letadla na ruzyňském letišti v roce 2012, díky daktyloskopii se povedlo např. identifikovat tělo oběti zalité do betonu, kdy byl znalcům ke zkoumání předložen pouze betonový kvádr s fragmentem ruky aj. 

K výstavě je připraven rovněž doprovodný program pro žáky 2. stupně základních a studenty středních škol. Komentovaná prohlídka s názvem Výstava s policejním doprovodem se uskuteční v úterý 26. a ve středu 27. ledna od 10.00 do 13.00 hodin.

Vernisáž výstavy Dobrodružství kriminalistiky proběhne ve středu 13. ledna v 18.00 hodin v Muzejním a galerijním centru v zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí. K poslechu zahraje kvintet Komorní žestě

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám