Hlavní obsah

V týnském muzeu vyplují na korzárskou plavbu

Novinky, Miroslav Bžoch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V březnu vstupuje Městské muzeum v Týně nad Vltavou do nové sezony. První výstavou budou Slavné plachetnice 16. – 19. století, jejíž vernisáž se uskuteční 8. března od 18 hodin.

Foto: Miroslav Bžoch

výstava Slavné plachetnice 16. - 19. století

Článek

Výstava prezentuje vyřezávané dřevěné modely historických lodí, které zapůjčil jejich autor, František Horáček z Lišova. Jedná se o unikátní sbírku modelů, vytvořených na základě reálných předloh, představující celou řadu známých plachetnic z dějin mořeplavectví.

Návštěvníci výstavy mohou na jednom místě spatřit lodě jako Golden Hind, na níž se plavil známý korzárský kapitán Francis Drake, Endeavour, s níž podnikl svou první objevitelskou cestu do Tichomoří kapitán James Cook, řadovou bitevní loď HMS Vanguard, které velel slavný admirál Nelson, nebo Vasu, vlajkovou loď švédské flotily, která se v srpnu 1628 potopila hned během své první plavby a dnes slouží po vyzvednutí jako muzeum.

Modely doplňují texty, které popisují osudy jednotlivých plachetnic a přibližují současníkům tvrdý život námořníků, kteří se na těchto lodích plavili. Výstavu doplňuje edukační program zaměřený na děti základních škol a rodiny, které na výstavě prožijí dobrodružství na moři.

Výstava Slavné plachetnice 16. – 19. století potrvá do 30. dubna. Městské muzeum v Týně nad Vltavou je v měsících březnu a dubnu otevřeno každý všední den od 10 do 16 hodin, ve státní svátky od 14. do 16. hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám