Hlavní obsah

V Seči se již těší na 9. ročník Litovelského pětiboje

Novinky, Petr Kolář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Seč na Prostějovsku se svou stovkou obyvatel nepatří mezi největší obce - ovšem jednou za rok se zde počet obyvatel přinejmenším zčtyřnásobí. Bude tomu tak nejspíš i v sobotu, kdy se v Seči uskuteční již 9. ročník Litovelského pětiboje.

Foto: Petr Kolář

Celé akce se účástní až na 300 diváků

Článek

Pořadatelem akce je místní sbor dobrovolných hasičů, který soutěž a zábavné odpoledne pořádá pod záštitou Pivovaru Litovel a dalších důležitých sponzorů. A co je účelem soutěže? Ačkoliv to na první pohled nevypadá, je to vzájemné sblížení hasičů, soutěžících a diváků.

Každým rokem se pětiboje účastní mnoho hasičů a obyvatel z okolních obcí, přijíždějí však i soutěžící ze vzdálenějších měst. Místní hasiči se setkali i s mezinárodní účastí, přesto - co se týká republikového zastoupení - lze o tomto závodě mluvit jako o neoficiálním mistrovství Česka. Zmiňme alespoň účastníky z Prahy, Mikulova, Olomouce atd.

„Standardní počet soutěžících bývá okolo třiceti. Soutěžit mohou jak muži, tak i ženy, nebo dokonce i řidiči, kterým je podáváno nealkoholické pivo,“ informoval Oldřich Hrubý, jednatel SDH Seč a hlavní rozhodčí pětiboje.

Jakými disciplínami musí soutěžící projít? „První a vždy zahajující disciplínou je pití půllitru piva na čas (alko, nealko). Následující disciplíny se pravidelně obměňují, aby se měli soutěžící na co těšit. Za zmínku stojí např. pivní slalom... Pátou a zároveň tedy poslední disciplínou je vždy očekávaná Sečská neckyáda aneb Plavba po Sečském moři. Úkolem je tedy v plechových neckách přeplavat požární nádrž tam a zpět a za zmínku stojí, že ne každým se podaří přeplavat nádrž bez potopení a nabrání vody. Avšak i tito soutěžící za hlasitého povzbuzování diváků, soutěž vždy dokončí,“ dodal Hrubý.

Soutěž bude obohacena chutným občerstvením z udírny, nebo grilu, bude se podávat litovelské pivo - mladším nealkoholické nápoje. Pro ty starší a největší fandy pivního moku je vždy připravena na závěr soutěžního dne disciplína - Sečské tuplák.

Akce se koná před místní hasičskou zbrojnicí, soutěžící se mohou registrovat od 14:30 hodin a vše začíná úderem patnácté hodiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám