Hlavní obsah

V Přerově startuje nový edukační program k výstavě 100letá Republika. Příběh jednoho města 1948-1992

Novinky, Romana Nitková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 16. srpna proběhla v přerovském muzeu slavnostní vernisáž druhé části letošní jubilejní výstavy s názvem 100letá Republika. Příběh jednoho města (1948-1992). Nedílnou součástí výstavy je i lektorovaný edukační program s názvem Pod rudou hvězdou.

Foto: Iveta Juchelková

Edukační program k 1. části výstavy 100.letá Republika. Příběh jednoho města (1918-1948) Muzeum Komenského v Přerově, p.o.

Článek

Nová edukace je volným pokračováním velice úspěšného programu Po stopách hrdinů, který doplnil první část jubilejní výstavy. Ve druhé části výstavy mladé návštěvníky opět čeká nejen spousta zajímavých informací, ale především nové detektivní úkoly, řada kreativních aktivit a dnes již nevšedních činností. Cílem programu není pouze předat poučení, ale také zprostředkovat nevšední zážitek.

Jak fungovalo plánované hospodářství a jaké to bylo stát nekonečné fronty na zboží, které dnes chápeme jako samozřejmost? Kdo vlastně byli pionýři a jaká byla jejich role v minulém režimu? Kdo byl třídní nástěnkář a proč do nezbytné školní výbavy patřily igelitové sáčky, pláštěnka a gumičky? Jak se slavil první máj nebo Mezinárodní den žen? A proč se říká revoluci v roce 1989 sametová?

Tentokrát se účastníci přesunou zpět v čase do druhé poloviny 20. století, aby byli svědky těch nejdůležitějších historických událostí dějin našeho státu. Žáci zažijí bouřlivé poválečné roky a revoluční zanícení v 50. letech, kdy uvidí snahy o plnění socialistického ideálu. Poté je však čeká strmý pád kultu hlavních osobností komunistického režimu a se zatajeným dechem budou sledovat nadšení v období Pražského jara. Poté je zasáhne šok, kdy v srpnu 1968 do Československa vstoupí vojska Varšavské smlouvy a nastane období tvrdé normalizace. Nakonec však přece jen svitne naděje a vše se začne postupně ubírat k sametové revoluci…

Téma soudobých dějin je velice náročné a často vyvolává bouřlivé diskuze, přesto je důležité připomenout skutečnosti, které se skutečně děly. Nechceme jen vzpomínat na doby nedávno minulé, chceme upozornit na všechny aspekty života za „železnou oponou.“ Chceme během našeho programu mladé návštěvníky přimět k zamyšlení a vytvoření si vlastního názoru na celou problematiku.

Edukační program Pod rudou hvězdou je vhodný zejména pro II. stupeň ZŠ, studenty gymnázií a středních škol. 

Edukační program Pod rudou hvězdou je vhodný zejména pro II. stupeň ZŠ, studenty gymnázií a středních škol. 

Rozsáhlou celoroční jubilejní výstavu finančně podpořilo Ministerstvo kultury ČR, Olomoucký kraj, Statutární město Přerov, společnost Precheza a.s. a DPOV a.s.

Objednávky na tel.: 581 250 531

Více informací:

Více informací:Mgr. Jana Trtíková, trtikova@prerovmuzeum.cz,

tel.: 725 337 426, 581 201 929

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám