Hlavní obsah

V pražském Klokánku se uskutečnil sedmý dobrovolnický den zakončený církevním obřadem

Novinky, Jakub Trpák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 8. září se sešlo v pražském Klokánku Štěrboholy na 35 dobrovolníků. Konal se zde již sedmý mezinárodní Dobrovolnický den.

Foto: Jakub Trpák

Všichni dobrovolníci pilně pracovali, za což jim patří velký dík.

Článek

Sobotní ráno začalo uvítáním dobrovolníků, kteří přijeli nejen z České republiky, ale také ze Slovenska, Srbska, Rumunska, Irska, Kypru a Ruska. Nejdále to do Prahy měly tři rodiny, které přijely z amerického Colorada, Wisconsinu a Venezuely. Ráno zahájil Kamil Sabbagh, který je dobrovolným koordinátorem dobrovolnických dnů v České republice.

Rozdány byly pracovní pozice, úkoly a hned se začalo naplno pracovat. Cílem sedmého Dobrovolnického dne bylo osmirglovat všechny dětské prolézačky na zahradě a následně je natřít lazurolem.

Druhá skupina dobrovolníků posekala trávu na zahradě a zarovnala keře křovinořezem. Třetí skupina si vzala na starost rozmístění velké hromady písku, kterou zdarma darovala společnost Siegl, s. r. o. Písek bylo třeba dát pod dětské prolézačky, aby v případě potřeby děti dopadaly do měkkého. Rovněž byl vyměněn písek v dětském pískovišti. Písku bylo tolik, že nakonec byl k vidění i na schodech a chodbách v Klokánku. Koordinátor Kamil Sabbagh řekl, že přemýšlel udělat pískoviště dětem i v pokojích, "co kdyby pršelo a nemohli si hrát venku", zažertoval.

Čtvrtý tým dobrovolníků si vzal na starost postavení párty stanů, neboť jedním z cílů dne bylo také překvapit pracující dobrovolníky i klokánčí děti následnou párty po dokončení prací přímo v Klokánku. Zde pomohly obce Nižbor a Ořech, které zapůjčily párty stany bezplatně. O vybavení do stanů se postarala společnost PÁRTY NÁBYTEK, s. r. o., která poskytla většinu mobiliáře zdarma a další s výraznou slevou.

Poslední tým měl na starost umytí oken v Klokánku a úklid. Den by se neobešel také bez speciálního týmu, ve kterém působily dvě jmenovkyně Kateřiny, které se pečlivě staraly, aby neměli dobrovolníci během dne hlad. Suroviny na přípravu jídel a pitný režim poskytly hypermarkety Globus Čakovice a Globus Černý Most, které podpořily dobrovolnický den již opakovaně.

Po skončení prací pohovořil v herně o historii a náplni Klokánku ředitel Jan Vaněk, DiS., jehož řeč byla tlumočena do anglického jazyka z důvodu široké mezinárodní účasti. Během jeho proslovu se prostor hřiště proměnil v církevní obřad pod vedením pastora Pavla Knoba z Apoštolské církve, do kterého se zapojily také děti z Klokánku.

Slušivé šatičky je proměnily v mžiku na roztomilé družičky. Příchodu ženicha a svědků hrála živá kapela a po příjezdu nevěsty děti mohly vidět i zpěv naživo, neboť nevěsta si nenechala nic zahrát, nýbrž si svojí písničku sama během příchodu k oltáři odzpívala. Dobrovolníci ani pozvaní hosté nic netušili, a tak bylo o milé překvapení postaráno. Po skončení obřadu se hřiště proměnilo na párty, kde děti skotačily s dobrovolníky, pochutnali si na skvělém občerstvení i zákuscích.

Ve večerních hodinách se děti vrátily na své pokoje, naplnily si lednice dobrotami a usínaly nejen s krásně upravenou zahradou a prolézačkami, ale také s první zkušeností osobní účasti na církevním obřadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám