Hlavní obsah

V Pradědově galerii v Jiříkově se do soch převtělují duše stromů

Novinky, Táňa Arťušenková

Řezbářské řemeslo podědil Jiří Halouzka po předcích. Za tři desítky let pak vybudoval v Jiříkově na Bruntálsku ojedinělou Pradědovu galerii. O budoucnost se nebojí. Už dorůstá další generace řezbářů – synové Erik a René. Galerie je součástí osmihektarové dančí farmy a otevřeno má 365 dnů v roce.

Foto: Táňa Arťušenková

Čerti v jiříkovském pekle jsou přátelští.

Článek

A protože řezbář žije v Jeseníkách, kde panuje děd Praděd, obohatil v posledních letech města, obce i jiná místa o více než dvě desítky Pradědů v nadživotní velikosti. Ten největší, jedenáctimetrový, hlídá celý jiříkovský areál. Jednoho z těch zatím posledních obdivují lidé na Ovčárně.

Jak Jiří Halouzka přiznává, dříve většina jeho děl vznikala z kmene lípy. V poslední době však stále více tvoří z dubu. „Každý strom má svou duši a sochu vyřezávám vždy z jednoho kmene. Snažím se jí přitom vdechnout duši toho stromu. Dubová socha pak dokáže vzdorovat přírodním živlům i padesát let. Ta z lípy většinou jen dvacet,“ říká umělec.

Galerii zdobí několik set dřevěných postav lidí, pohádkových bytostí, zvířat. Vždyť jen betlém s certifikátem, že je největším betlémem na světě v životní velikosti, má přes 250 figur a každý rok přibývají další. Lidé tu mohou posedět na velbloudovi či koníkovi a takto pohodlně si jednotlivé výjevy prohlížet. Nepotřebují ani průvodce. V každém sektoru je mluvící socha, která podá výklad v češtině, angličtině, němčině, polštině, francouzštině, ruštině či japonštině.

Nápadů a energie má majitel galerie na rozdávání. Loni oživil na přání manželky areál o desetimetrový vodopád, který je postaven na stejném principu jako přečerpávající elektrárna Dlouhé Stráně. Letos přibylo mlýnské kolo a scenérii doplňuje vodník. Postupně by se zde mělo zabydlet šestnáct vodníků.

K pravidelným návštěvníkům patří školáci i rodiny s dětmi, a tak nechybí kolotoče, houpačky či skluzavky. Povozit se mohou také dospělí. Sednou si třeba na berana, ovečku či osla, a když se kolotoč roztočí, pak se sám točí kolem dvou desítek minut, aniž by musel být něčím poháněn. I na to je jeho tvůrce velmi hrdý.

Vyzkoušet to návštěvníci mohou třeba poslední červnovou sobotu a neděli, kdy mají žáci s vyznamenáním vstup zdarma. Hned další víkend 6. a 7. července se koná velký řezbářský jarmark s ukázkami řemesla a bohatým programem.

Součástí galerie je nedaleký barokní kostel sv. Michaela archanděla. Expozici tvoří desítky soch, ale hlavně unikátní dílo v podobě létající andělů nad oltářem. Prohlédnout si kostel a vystoupat přitom na věž lze v sobotu a v neděli 13. a 14. července.

Dílo řezbáře Jiřího Halouzky je natolik výjimečné a fascinující, že byl zapsán do Oxfordské encyklopedie významných osobností. Je také držitelem několika světových a desítek českých rekordů, které byly zapsány do Guinessovy knihy rekordů. A teď k nim řezbáři z Jiříkova přidali další.

V Pelhřimově 8. až 9. června Jiří Halouzka se syny - čtrnáctiletým Erikem a o dva roky mladším Reném - současně motorovými pilami tvořili sochu sovy o výšce 138 cm, šířce 60 cm a obvodu v nejširším místě 170 cm.

Své umění společné tvorby předvedou 20. a 21. července na Lesní slavnosti Lapků z Drakova v Drakově nedaleko Vrbna pod Pradědem.

Reklama

Výběr článků

Načítám