Hlavní obsah

V podzemí hořovického zámku se zabydlela hodná strašidla

Novinky, Libor Knížek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek v Hořovicích má nové obyvatele. Do zámeckého sklepení se nastěhovala Pohádková země výtvarnice, spisovatelky a hodné čarodějnice Vítězslavy Klimtové. Kouzelná země skřítků, vil, vodníků, čertů a dalších postaviček obývá podzemí zámku, kde najdete vchod do pohádky.

Foto: Libor Knížek

Zámek Hořovice, Pohádková země V. Klimtové

Článek

Malířka, autorka mnoha knih pro děti i dospělé otevřela novou expozici nedaleko svého „hlavního stanu“, tedy pohádkové země v Pičíně. Odtud je to do hořovického zámku jen slabá půl hodinka, něco málo kolem 18 kilometrů.

Po několika schodech se dostáváme rovnýma nohama do pohádky. Přivítá nás Žalostník, před kterým mají menší děti přece jen poněkud respekt, ale i pohádková babička. Hodní čertící se svou babičkou nás zavedou na návštěvu k rodině skřítka drnovce.

Po celou dobu pobytu v pohádkové zemi nám budou přední pražští herci vyprávět příběhy z knížek Vítězslavy Klimtové. V návštěvnickém centru je potom v prodeji spousta knih a omalovánek a CD s pohádkami.

Hořovický zámek se však nezaměřuje jen na dětské návštěvníky. Povídkové knihy: Dvě dámy s ruksakem, nebo Co povídal můj manžel gynekolog, případně Jak se zbavit tchyně jednou provždy nekrvavou cestou, jsou humorným návodem, jak přežít dnešní rozjitřenou dobu. S velkou pokorou přistoupila autorka k ilustracím klasických knih české literatury: Babička Boženy Němcové a Broučci Jana Karafiáta.  

Hry a hračky šlechtických dětí

Zámek nabízí kromě Pohádkové země také stálou výstavu her a hraček šlechtických dětí, prohlídky reprezentačních a soukromých prostor, nebo příjemné posezení v zámecké kavárně - galerii. Nedílnou součástí areálu je také romantická prohlídka zámeckého parku, kde právě v těchto dnech začínají rozkvétat růže. Všechny výstavy a prohlídkové okruhy můžete navštívit až do října.

Reklama

Výběr článků

Načítám