Hlavní obsah

V Plzni se diskutovalo o globální ekonomické krizi

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kavárnu Inkognito zaplnili ve středu 7. března v podvečer zejména studenti. Ti se zúčastnili debaty o ekonomické krizi, euru a postavení České republiky v EU.

Foto: Eva Šafránková

Kavárnu Inkognito zaplnili ve středu 7. března v podvečer zejména studenti.

Článek

Besedu vedl Ing. et Ing. Miloš Nový, zastupitel TOP 09 v Plzni na Slovanech a zároveň emeritní děkan Fakulty ekonomické ZČU.

Nejprve byly zmíněny motivy, které vedly ke vzniku procesu evropské integrace. V další části besedy byly představeny typy ekonomické integrace a předpoklady a efekty zavedení eura z pohledu ekonomické teorie.

Dále Miloš Nový hovořil o přínosech a nákladech zavedení eura v České republice. Opomenuta nebyla ani světová globální recese a ekonomická situace Řecka či Maďarska.

V diskuzi se studenti nejvíce ptali na možnosti řešení situace v Řecku, zajímaly je možné důsledky státního bankrotu či konsekvence eventuálního vystoupení země z Eurozóny.

Druhým nejčastěji diskutovaným tématem bylo zavedení jednotné evropské měny v České republice, zhodnocení výhod a nevýhod, které by zemi přinesla.

"Argumenty pro co nejrychlejší přijetí eura v ČR jednoznačně převažují," uvedl Miloš Nový. "Setkání potvrdilo, že mladí lidé se aktivně zajímají o problematiku společné měny a odmítají současné odstředivé tendence části politické reprezentace týkající se procesu evropské integrace," doplnil Nový.

Související témata:

Výběr článků

Načítám