Hlavní obsah

V Plzni končí zima v předstihu už 27. února

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zima zůstala letos věrná svému jménu a pořádně nás potrápila. V Plzni už se tak nemohou dočkat jara, a proto se zde rozloučí se zimou už 27. února.

Foto: archiv Zoologické a botanické zahrady města Plzně

Vyhánět zimu budou Plzeňané v neděli 27. února, začátek průvodu je již tradičně před 7. ZŠ v sídlišti Vinice v Plzni a to od 14 hodin.

Článek

Rozloučit se se zimou budou moci Plzeňané v průvodu maškar z Vinic na náměstí Republiky. Vyhánět zimu začnou Plzeňané v neděli 27. února, začátek průvodu je již tradičně před 7. základní školou v sídlišti Vinice v Plzni a to od 14 hodin.

Ve 14.30 hodin se průvod zastaví na statku Lüftnerka v Zoologické a botanické zahradě města Plzně, kde na všechny účastníky čeká bohatý doprovodný program.

“Na statku Lüftnerka v ZOO a botanické zahradě bude představen starý pohanský zvyk - stínání kohouta, tradičně jde o slaměnou atrapu, a nově zde bude soutěž v pojídání jitrnic v časovém limitu,” uvedl pro Novinky.cz Ing. František Hykeš ze Zoologické a botanické zahrady města Plzně.

Jak informují pořadatelé celé akce, po průchodu zoologickou zahradou zamíří průvod v čele s Caromilem II. Kilometrovkou ke Kalikovskému mlýnu, kde bude za bujarého veselí přibližně kolem 15.15 hodin utopena Morana. Poté zde budou současně odměněny nejnápaditějí masky dětí i dospělých, kteří se průvodu zúčastní.

"První masopust pořádaný ZOO a botanickou zahradou se konal v roce 2004. Byla to právě zoologická a botanická zahrada, která tento obyčej v Plzni obnovila. Od 1. ročníku byl o akci značný zájem. Vzhledem k tomu, že v dalších letech byl pořádán v Plzni ještě jeden masopust v rámci Smetanovských dnů, počínaje loňským rokem jsme změnili koncepci této první víkendové doprovodné akce v ZOO a botanické zahradě. Jde o rozpustilé vyhánění zimy z plzeňské kotliny s maškarním průvodem a topením symbolu zimy - Morany u Kalikovského mlýna,“ dodal Hykeš.

Akce vyvrcholí na plzeňském náměstí Republiky a to přibližně kolem 16 hodin definitivním vyhnáním zimy a soutěží v pojídání určeného počtu koblih na čas.

Reklama

Výběr článků

Načítám