Hlavní obsah

V Ostravě změřili síly orientační běžci

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 9. prosince uspořádali členové klubu free lepus.cz spolu s Městským svazem orientačních sportů Ostrava XVII. ročník orientačního běhu Mikuláš 2017. Každým rokem pořadatelé hledají nové prostory. Tentokrát vyvedli závodníky od Výstaviště na Černé louce k Slezskoostravskému hradu.

Foto: Josef Zajíc

11.12.2017 Černá louka. Start XVII. ročníku orientačního běhu " MIKULÁŠ 2017"

Článek

Centrum XVII. ročníku závodu v orientačním běhu Mikuláš 2017 bylo pořadateli určeno v pavilonu A společnosti Ostravské výstavy a. s. v Ostravě na Černé louce. Do 9.30 hodin se sešlo zhruba 250 účastníků závodu včetně doprovodů.

Pořadatelé umístili start a cíl před největší pavilon A. Ve vstupní hale se účastníci závodu mohli převléci, osvěžit, měli k dispozici WC a další možnost kvalitní přípravy před závodem.

Start byl zahájen v 10.00 hodin pro 80 závodníků kategorie mužů HA, kteří museli podle mapy Hrad 1 : 4000 odběhnout trať na 4,5 km. Tratě jsou v mapě kresleny přímou "vzdušnou linkou", a tak závodníci naběhají mnohem více metrů, než je daný parametr tratě. V kategorii DA bylo připraveno 30 závodnic, které absolvovaly 3,7 km náročné tratě.

Účastníci všech kategorií začínali v oblasti Černé louky, pak přebíhali po Hradní lávce řeku Ostravici a absolvovali poměrně náročné kontroly okolo Slezskoostravského hradu zpět na Černou louku a do cíle.

Dobré, klidné, bezvětrné počasí, kvalitní mapa z dílny Zdeňka Jakobiho a Zdeňka Procnera - to vše bylo základem pro kvalitní časy závodníků a závodnic v kategoriích DB a HB - 3,5 km a závodníků DC a HC - 2 km. Tratě těchto kategorií byly postaveny tak, aby se daly absolvovat s malými dětmi i s kočárky.

Na bezpečnost dohlíželi příslušníci Městské policie Ostrava, a to v obou částech obvodů Moravská Ostrava a Přívoz (levý břeh řeky Ostravice) a Slezská Ostrava (pravý břeh řeky Ostravice).

Překvapeni závodníky se zdáli návštěvníci Vánočních trhů přímo v areálu Slezskoostravského hradu. „Nevěděly jsme, že tady probíhá nějaký závod. Je to zajímavá sportovní disciplína. Překvapilo nás, kolik běželo rodičů s dětmi a kolik maminek a tatínků s kočárky. Zatleskaly jsme tatínkovi, který za ruku držel malou holčičku a v krosně měl ještě jedno dítě," svěřily se s úsměvem dvě návštěvnice hradu.

Pod doběhu do cíle a vypočtení výsledků pořadatelé uspořádali nejprve tombolu. Téměř na každého se nějaká malá cena dostala. Poté byly vyhlášeny výsledky. Vítězové obdrželi pohár, medaili, originální tričko s emblémem závodu a drobnou cenu.

Vítězové jednotlivých kategorií:

DA - 3,7 km: 1. místo Kavánková Iva  29:22

HA - 4,5 km: 1. místo Zbronek Roman 27:43

DB - 3,5 km: 1. místo Zbořilová Ivana 31:03

HB - 3,5 km: 1. místo Jendželovský Martin 29:10

DC - 2,0 km: 1. místo Rychlá Karolina 19:27

HC - 2,0 km: 1. místo Juřeník Josef 15:11

Závod byl dílem celoroční sportovní aktivity v projektu Orientační běh pro všechny a pro každého v Ostravě 2017. První závod se konal 4. dubna jako XI. ročník přípravného závodu. Druhý závod, XXVII. ročník O tričko mistryň světa 2017, se konal v Bělském lese 11. května. Podzimní akci pořadatelé uspořádali v Dolní oblasti Vítkovic 25. října. Celkově se v projektu zúčastnilo 718 účastníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám