Hlavní obsah

V Ostravě-Svinově vznikne nové dopravní hřiště

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Ostravě-Svinově se připravuje projekt pod názvem Modernizace dětského dopravního hřiště a sportovního zázemí při základní škole na Bílovecké ulici.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 20.12.2017 Projekt Modernizace dětského dopravního hřiště a sportovního zázemí školy v Ostravě - Svinově.

Článek

Základní škola v Ostravě-Svinově si připomíná 105. výročí svého trvání. V roce 1912 se podařilo ve Svinově založit soukromou měšťanskou školu. Cílem bylo posílit pozici českého obyvatelstva v obci a dát českým dětem možnost vyššího než základního vzdělání. Velkou zásluhu o zřízení této školy měl její první ředitel Jan Jandásek (1887-1929).

„V rámci připomínky trvání 105 let si škola konečně zaslouží mít sportovní zázemí a v obvodě kvalitní, moderní dopravní hřiště. Tento projekt bude velmi významná záležitost pro náš městský obvod. Sportovní areál, spolu s dopravním hřištěm, bude dopoledne k dispozici žákům školy a odpoledne pro veřejnost. Počítá se samozřejmě s tím, že areál bude zpřístupněn i o víkendech,” sdělila Ing. Helena Wieluchová, starostka Městského obvodu Ostrava-Svinov.

Pro pro projekt je připraveno 3,5 hektaru pozemků, které jsou do současné doby využívané jako volné hřiště na kopanou a další aktivity. Areál vyroste v zadním traktu školy podél Navrátilovy ulice a také ulice Bílovecké, kde bude postavena moderní budova se zázemím celého areálu.

„Na této ploše bude vystaveno moderní dopravní hřiště, které bude využívat nejmodernější techniku. Děti zde nebudou jen v pozici chodců či cyklistů, ale budou mít připravena elektrická autíčka, a tím se dostanou do pozice řidičů. Vedle bude postaven atletický ovál s dalšími atletickými sektory, fotbalové hřiště, hřiště na tenis a další atraktivní sportoviště,” uvedl architekt projektu Jiří Halfar.

Vyroste také budova zázemí, jejíž čelo je umístěno směrem k Bílovecké ulici. Budou zde skladovací plochy a parkovací plochy pro kola a eletroautíčka. Dále kvalitní a moderní zázemí pro sportoviště, to znamená šatny, umývárny, sprchy, kuchyňka a také třida pro 30 žáků a místnost pro spolkové činnosti, také asi pro 30 lidí. Náklady se předpokládají zhruba ve výši 50 miliónů korun - 20 miliónů bude investováno do hřiště a 30 miliónů do budovy a okolního zázemí.

„Ostrava nemá v současné době zázemí pro povinné vzdělávání v dopravní výchově a bezpečnosti. Projektem dopravní hřiště při základní škole v Ostravě-Svinově na Bílovecké ulici splácíme historický dluh pro tuto část Ostravy, která nezahrnuje jenom Svinov, ale především Ostravu-Porubu a další městské části. Do budoucna by měla mít Ostrava tři dopravní hřiště - další jsou v městské části Ostrava-Jih u Základní školy Alberta Kučery a v Ostravě-Přívoze na Orebické ulici,” konstatoval JUDr. Lukáš Semerák, člen rady města Ostravy 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám