Hlavní obsah

V Ostravě se jednalo o splavnění řeky Odry pro rekreační plavbu

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve středu 24. července podepsal primátor města Ostravy Petr Kajnar a ředitel Ředitelství vodních cest České republiky Jan Skalický Memorandum o spolupráci při realizaci záměru Splavnění řeky Odry pro rekreační plavbu.

Foto: Josef Zajíc

Po podpisu Memoranda . Zleva Ing.Petr Kajnar, primátor města Ostravy, Ing. Jan Skalický ředitel Ředitelství vodních cest ČR.

Článek

Návrh memoranda o spolupráci na záměru Splavnění řeky Odry pro rekreační plavbu schválilo Zastupitelstvo města Ostravy na svém zasedání 26. června.

Obě zúčastněné strany, zástupci města Ostravy a Ředitelství vodních cest ČR, mají zájem na vzájemné spolupráci při přípravě a realizaci projektu splavnění řek Odry, Opavy, Ostravice a Lučiny, tedy vodních toků protékajících městem Ostravou, pro rekreační plavbu.

"Podpis memoranda a následná realizace Projektu splavnění řek protékajících městem má nadregionální význam. Kromě krajinotvorného prvku a estetického přínosu rozšíří také možnosti rekreačního využití občanů města a pomůže rozvoji cestovního ruchu," zdůraznil primátor Petr Kajnar.

Pro Ostravu z textu dokumentu vyplývají například úkoly zpracovat studii proveditelnosti projektu, zajistit součinnost dotčených měst a obcí, posouzení projektu DOL (Dunaj - Odra - Labe) jako povodňové ochrany města Ostravy, spolufinancování vybudování základní infrastruktury v podobě cyklostezek, přístupových cest. Spolu s Ředitelstvím vodních cest ČR se město Ostrava zavazuje vytipovat vhodná místa pro vybudování veřejných přístavišť.

Pro Ředitelství vodních cest ČR z podpisu memoranda mimo jiné vyplývá úkol zpracovat potřebné doklady v rámci schvalovacího procesu Ministerstva dopravy ČR, vyjednávat financování a realizaci investic do veřejných přístavišť, která se stanou majetkem ŘVC ČR.

"V projektu bude splavnění vybraných úseků řek řešeno variantně pro malá plavidla, jako jsou kánoe, kajaky, rafty a pro osobní motorová plavidla," uvedl náměstek primátora pro dopravu Tomáš Sucharda. "Ve spolufinancování doprovodné infrastruktury je město Ostrava v předstihu zejména ve výstavbě cyklostezek kolem řeky Ostravice. V pokročilém stavu příprav je budování cyklostezek podél řeky Odry,” dodal.

Řeka Ostravice by od soutoku s řekou Lučinou až po soutok s Odrou měla být splavněna pro účely rekreační plavby na konci letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám