Hlavní obsah

V Orlických horách zemřel sedmašedesátiletý běžkař

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmašedesátiletý běžkař zkolaboval v neděli odpoledne na běžecké trati v Deštné – Dříši. I přes okamžitou pomoc a bezmála hodinovou resuscitaci byl nakonec lékař nucen konstatovat smrt.

Foto: HS

Ilustrační foto

Článek

Mužův kolaps ohlásil kolem třetí hodiny odpoledne jeho kamarád. Zavolal záchrannou službu, která kontaktovala Horskou službu. „Ihned jsme vyrazili na sněžném skútru s plným zdravotnickým vybavením. Díky duchapřítomnosti muže, který nás volal a požádal kolemjdoucí turisty,aby nás navigovali, jsme na místo dorazili opravdu v rekordním čase,“ popsal záchrannou akci Jan Pochobradský, zasahující člen Horské služby Orlické hory.

Běžkaře, který byl  v bezvědomí, začali okamžitě resuscitovat pomocí laického defibrilátoru. O čtvrt hodiny později dorazil vrtulník LZS, který si vyžádali a členové HS muže, který stále nejevil známky života, předali léaři. V masáži srdce pokračovali záchranáři dalších asi pětatřicet minut, po té lékař konstatoval smrt.

„Důrazně upozorňuji zejména starší a ne zcela zdravé turisty, aby své výlety plánovali s ohledem na svůj zdravotní stav a síly. Jakékoliv přeceňování se v horských podmínkách nemusí vyplatit ani v případě, že túra není náročná,“ varoval turisty Josef Šifra, náčelník Horské služby Orlické hory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám