Hlavní obsah

V Olomouci bylo otevřeno mauzoleum biskupů

Novinky, Karel Kavička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dolní kryptě pod olomouckou katedrálou sv. Václava bylo v pátek 17. prosince za účasti arcibiskupa Mons. Jana Graubnera slavnostně otevřeno Mauzoleum biskupů.

Foto: Karel Kavička

Historické rakve v mauzoleu, foto ADO.cz

Článek

Metropolitní kapitula spolu s farností sv. Václava zpřístupnila dosud neznámé prostory, skládající se ze dvou místností. První má sloužit veřejnosti k zamyšlení se nad smyslem života a biblickým: "Pomni člověče, že prach jsi a v prach se obrátíš."

Druhou částí nově otevřených prostor je vlastní hrobka, obsahující ostatky čtyř olomouckých biskupů - kardinála Františka Ditrichštejna, arcibiskupa Viléma Kolovrata-Libštejnského, biskupa Karla II. Lichtenštejna-Castelcorna a kardinála Maria Tadeáše Trautmannsdorfa. Jejich ostatky jsou uloženy v nově restaurovaných rakvích.

Tato slavnostní akce ukončuje dvouletou etapu restaurování a vnitřních úprav interiéru katedrály, podpořených norskými fondy a Olomouckým krajem.

Související témata:

Výběr článků

Načítám