Hlavní obsah

V mníšeckém zámku navštívíte zdarma soukromé pokoje posledních pánů

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci Dnů evropského dědictví mohou o víkendu 10. a 11. září návštěvníci zámku Mníšku pod Brdy vidět zdarma II. prohlídkový okruh. Bohatě zařízené komnaty představují soukromé pokoje posledních majitelů z doby první republiky, Kastů z Ebelsbergu.

Foto: Anna Čelouchová

Soukromé pokoje posledních majitelů uvidíte na zámku v Mníšku pod Brdy o víkendu zdarma.

Článek

Odložené brýle, rozložené noviny, nachystaný gramofon, župan pověšený na věšáku, to vše se tváří, jako kdyby obyvatelé pokojů jen na chvilku odešli, a každou chvíli se vrátí. Místnosti jsou přeplněné nábytkem, moderními vymoženostmi i praktickými předměty denní potřeby.

Mezi samozřejmé vybavení domácností například patřila zařízení, která zajišťovala stálou teplotu nápoje při odpolední kávě. Zahlédnout můžeme kulatý ohřívač nebo konvici na stojánku. Pod ní byl umístěn zdroj tepla, který kávu udržoval stále teplou. Mezi nejen praktické, ale i estetické doplňky se pak řadí takzvané čajové panenky, které pod svou sukní ukrývaly horký čaj.

Prohlídka prochází ložnicemi pána a paní zámku, dětským pokojíkem nebo pokojem pro hosty. K příjemnému posezení byla kupodivu využívána prostorná obývací koupelna. Koupelnová část byla oddělena v rohu, odpočinková zaujímá ústřední prostor. Zde mohli poslouchat rádio či gramofon, popíjet kávu, číst noviny nebo prohlížet fotografie, pokuřovat a konverzovat.

Prohlídky zdarma se konají v sobotu a neděli 10. a 11. září, nevztahují na organizované zájezdy.

Výběr článků

Načítám