Hlavní obsah

V Malé Bělé se ztratil Mikuláš

Novinky, Monika Čapková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý rok vymýšlí osadní výbor v Malé Bělé u Bakova, čím tradiční Mikulášskou nadílku zpestřit a ozvláštnit.

Foto: Monika Čapková
Článek

Letos měli pořadatelé víc práce s počasím než se samotnou přípravou akce. Na počasí dost závisel výsledek překvapení, které bylo pro děti v podvečerních hodinách v neděli 4. prosince připraveno.

Plakáty sice hlásaly, že si mají všichni vzít lampiony a svítilny a teple se obléct, avšak ne všichni tento pokyn respektovali. Asi si mysleli, že došlo k mýlce. Ale ne, skutečně lampiony na přetřes přišly. A to tehdy, když do zaplněného sálu v Malé Bělé, do tónů skupiny Bráchové, která hrála čekatelům na čerty, vešel veliký sněhulák. Všechny přítomné vyvedl ven, požádal je o zapálení svíček, lampiček a dalších světýlek, aby mohl být slavnostně rozsvícen venkovní stromeček na návsi.

Mnozí obyvatelé obce se báli, že snad je porouchané osvětlení, či že zmizely žárovky, a proto stromek nesvítí, jak je zvykem, od první adventní neděle. Ale byl to úmysl. Děti s nadšením rozsvícení stromečku uvítaly a pak byly pro změnu u vytržení ze ztřeštěného anděla, který se mezi ně a spoustu rodičů vřítil s velikým pláčem a neštěstím v hlase, protože se ztratil Mikuláši (nebo Mikuláš jemu?). Nedalo se tedy dělat nic jiného než vyrazit Mikuláše hledat.

Početná skupina asi stovky lidí se vydala na nejvyšší místo obce, což je zdejší kopec. Anděl vedl nedočkavé a zvědavé děti vstříc dobrodružství. Z dálky jim pak z lesa a ze tmy vyšel naproti Mikuláš s druhým andělem a dvěma neposednými čerty. Objevili se v dýmu a za rozbřesku rachejtlí. Oči dětí plály ve velkém napětí.

A protože si všichni po náročné cestě zabláceným terénem zasloužili odměnu, vytvořili dlouhatánskou řadu a od Mikuláše dostali očekávané dárky. Kdo nepospíchal domů, ještě si v klidu dopil grog a čaj na sále a zaposlouchal se při svíčkách do tónů reprodukovaných koled. Byl to moc hezký podvečer, který si zájemci mohou zopakovat již 18. prosince při živém betlému, jenž se bude konat od 16 hodin na stejném místě - v budově osadního výboru v Malé Bělé u Bakova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám