Hlavní obsah

V Josefově se hrál již 15. ročník turnaje v karetní hře Lóra

• Aktualizováno
Novinky, Václav Mikeš

V zasedací místnosti obecního úřadu v Josefově na Sokolovsku se v sobotu 20. února sešlo šestnáct hráčů z Josefova, Oloví, Krajkové a Habartova. Konal se zde tradiční zimní turnaj v karetní hře Lóra.

Foto: Václav Mikeš

Vítězové turnaje

Článek

Karetní hra Lóra s hrála již během 2. světové války na Kladensku. Zda ji vymysleli dělníci z Poldovky, či ji přinesli němečtí vojáci za okupace, se již asi nikdy nedovíme. Dodnes se hraje především na Kladensku, odkud pronikla i do dalších oblastí - na severní Moravu, na Slovensko a mimochodem již 15 let do obce Josefov.

Krátce po deváté hodině se u čtyř stolů ozval pleskot karet a hráči se ponořili do hry. Hrálo se celkem pět her, každá hra měla čtyři kola se sedmi dílčími hrami a po každé hře se hráči prostřídali. Lóra bývá někdy nazývaná jako hra alkoholová, což hráči ctili a sud piva byl obětován. Že to však není podmínkou, dokázala jediná žena mezi hráči. Čtyři ovocné čaje a krásné sedmé místo jsou toho důkazem.

Občerstvení při hře a tradiční guláš k obědu jsou již samozřejmostí. Krátce po patnácté hodině bylo dohráno. Vítězem se stal pan Volný z Josefova, druhý byl pan Panovský z Habartova a třetí pan Šedivec z Krajkové. Všichni převzali poháry a tradiční ceny. O cenu za nejlepší hru se podělili pan Volný s panem Panovským.

V turnaji se setkali především dvě generace - starší šedesáti let (až po osmdesát) s generací třicátníků až čtyřicátníků. Prožili spolu celý den a to není málo. Proto lze jen doufat, že tradice bude pokračovat a v únoru 2017 se hráči opět sejdou, snad i ve větším počtu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám