Hlavní obsah

V Jihomoravském kraji začali léčit hluchotu pomocí implantátů Baha

Novinky, Petra Veselá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékaři kliniky ORL, chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně poprvé implantovali dvěma pacientům novinku v léčbě hluchoty a to kostní sluchadla Baha. Jednalo se o první operace svého druhu v Jihomoravském kraji.

Foto: Petra Veselá
Článek

„V prvním případě se jednalo o pacienta s vrozenou poruchou vývoje středouší a zevního zvukovodu, která znemožňovala použití standardního sluchadla pro vzdušní vedení. Druhý pacient trpěl nedoslýchavostí způsobenou oboustranným chronickým středoušním zánětem, u něhož trvalá sekrece uší limitovala použití běžného sluchadla,“ informoval přednosta kliniky Břetislav Gál.

Implantát je určen pacientům, kteří nemohou nosit běžná sluchadla. Jsou to lidé, kteří trpí trvalým výtokem z uší u chronických zánětů zvukovodu a středouší, s velmi úzkým či zcela nevyvinutým zvukovodem a nejrůznější středoušní onemocnění, která jsou spojena s poruchou sluchu a nejsou vhodná k chirurgickému řešení.

Implantační systém se skládá z titanového šroubu, který je voperován přímo do kosti za ušním boltcem. Titanový implantát je pomocí spojky skrz kůži propojen s odnímatelným zvukovým procesorem sluchadla. Zvuk, který přichází do zvukového procesoru, je tak přenášen přímo do kosti a tzv. kostním vedením do vnitřního ucha.

V současné době používá systém Baha ve světě přes 35 tisíc pacientů.

„Systém implantovaného kostního sluchadla je poměrně nákladný a podléhá schválení zdravotní pojišťovně pacienta. Jsme velmi rádi, že pro pacienty jihomoravského regionu je tento typ korekce sluchové vady v naší nemocnici zajištěn,“ sdělil Martin Pavlík, ředitel nemocnice u sv. Anny. 

Výběr článků

Načítám