Hlavní obsah

V Huslíku opravují stanici pro zraněné živočichy, Středočeský kraj přispěl 4 milióny

Novinky, Jiří Kubík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náměstek hejtmana Středočeského kraje Miloš Petera se ve čtvrtek 26. června zúčastnil zahájení rekonstrukce stanice pro zraněné a handicapované živočichy v Huslíku u Poděbrad. V novém sídle, které by mělo být dokončeno do 30. srpna 2015, najde pomoc a ochranu až 500 zraněných zvířat zároveň.

Foto: Jiří Kubík

Slavnostním poklepání na základní kámen byla 26. června 2014 zahájena rekonstrukce stanice pro zraněná a handicapovaná zvířata v Huslíku u Poděbrad.

Článek

„Jsem velmi rád, že v našem kraji vzniká již čtvrtá záchranná stanice pro zraněné živočichy. Děkuji všem, kteří se o vybudování tohoto zařízení zasloužili. Mám také radost z toho, že lidé se budou moci blíže seznámit se zvířaty, které žijí v jejich okolí. A v neposlední řadě mě těší, že se na této prospěšné stavbě podílí také Středočeský kraj. Na stavbu poskytne příspěvek ve výši 4 miliony korun,“ řekl náměstek hejtmana Středočeského kraje Miloš Petera.  

Do nového sídla v Huslíku se po rekonstrukci přestěhuje stanice pro zraněné a handicapované živočichy, která je nyní v nedalekém Pátku. Stanice vznikla v roce 1984 a původně působila pouze v okolí Poděbrad. Nyní je jednou ze zakládajících stanic Národní sítě záchranných stanic České republiky a garantuje péči o volně žijící živočichy v působnosti měst Kolín, Jičín, Poděbrady, Nymburk, Český Brod, Lysá nad Labem, Brandýs nad Labem, Mladá Boleslav a Mnichovo Hradiště. Zakladatelem a vedoucím stanice je Luboš Vaněk.  

„Jsme jednou z největších stanic v republice. Hlavní naší náplní je péče o zraněné volně žijící živočichy a praktická ochrana přírody. Cílem je uzdravení a navrácení vyléčených živočichů zpět do volné přírody. Ročně naší péčí projde v průměru 1400 zvířat. Přibližně 60 procent z nich uzdravíme. Rekonstrukce nového sídla v Huslíku bude stát přibližně 40 miliónů korun. Zakázku bude realizovat místní, poděbradská firma PMS. Většinu peněz se nám podařilo získat z fondů Evropské unie prostřednictvím Státního fondu životního prostředí. Největší, desetiprocentní spoluúčast nám poskytne Středočeský kraj. Přispějí nám i další naši partneři,“ řekl vedoucí stanice Luboš Vaněk.  

Po poklepání na základní kámen hosté vypustili do přírody několik uzdravených zvířat. Náměstek hejtmana Miloš Petera vrátil zpět do okolního lužního lesa samičku puštíka obecného, která se zotavila ze zranění, které jí způsobila srážka s autem.

Reklama

Výběr článků

Načítám