Hlavní obsah

V Havířově začal jarní úklid veřejného prostranství a výsadba květin

Novinky, Josef Zajíc

Vzhledem k tomu, že byla letošní zima mírná, začali pracovníci veřejně prospěšných prací v Havířově s jarním úklidem dříve. V některých dvorových částech se už začalo s okopáváním zaplevelených chodníků, čištění od nánosů prachu a písku a dohrabávání listí z podzimu.

Foto: Zdroj MMHavířova

V Havířově desinfikují lavičky v parcích.

Článek

Kromě denního úklidu veřejných prostranství se téměř denně uklízí okolí veřejných zastávek MHD, městské havířovské parky a další odpočinková místa. V souvislostí s pandemií onemocnění covid-19 provádějí pracovníci očistu laviček, odpočinkových míst a kontejnerových stanovišť.

„V rámci běžné údržby veřejné zeleně byly provedeny zmlazovací řezy vybraných keřových skupin ve vnitroblocích výškové zástavby. Nástupem jarního počasí se začalo s údržbou středových pásů a intenzivně udržovaných výsadeb, kde se doposud ořezaly okrasné traviny, keřové výsadby a jednotlivé záhony byly vyplety od podzimních plevelů,” informovala vedoucí odboru komunálních služeb Iveta Grzonková.

Podle jejích slov v současné době probíhá výsadba celkem 66 druhů stromů a 581 kusů keřů. Jednou z vybraných lokalit pro výsadbu stromů je například park za soudem v Havířově - Podlesí, kde nově vzniká třešňová alej. Ostatní dřeviny budou použity na doplnění vnitroblokové zeleně.

Už brzy budou trvalkami osázeny také záhony před budovou Magistrátu města Havířova a Kulturním domem Radost, a to tak, aby květiny kvetly střídavě od jara do podzimu.

„Tyto záhony nemají pouze funkci estetickou, ale rovněž funci ekologickou. Celá řada trvalek je totiž medonosná a nabízí potravu pro motýly, včely, čmeláky a jiné druhy hmyzu,” dodala Iveta Grzonková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám