Hlavní obsah

V Havířově se uskutečnil zakázaný mítink Dělnické strany sociální spravedlnosti.

Novinky, Dalibor Durčák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 28. října se na náměstí v Havířově-Šumbarku uskutečnila demonstrace Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS), která byla havířovským magistrátem zakázána. Žalobu DSSS na havířovský magistrát zamítl Okresní soud v Ostravě.

Foto: Dalibor Durčák

Tomáš Vandas promlouvá k přihlížejícím.

Článek

I přes zákaz Magistrátu města Havířova do Havířova před jedenáctou hodinou dorazil předseda DSSS Tomáš Vandas se svými spolupracovníky. Jako místo pro demonstraci bylo tentokrát vybráno šumbarské náměstí právě proto, že zde je v poslední době zvýšená kriminalita a mezi místními obyvateli vzrůstá nervozita a napětí eskaluje.

Pár minut po jedenácté hodině se k megafonu postavil Tomáš Vandas a promlouval k hloučku přihlížejících. Na místo dorazila zhruba třicítka obyvatel Havířova. Tento malý počet Tomáš Vandas přičítá hlavně zastrašování a obavám ze zakázaného mítinku a preventivním opatřením policie. Další třicítku osob na místě představovaly novinářské týmy z celostátních médii.

Předseda DSSS hovořil zejména o situaci v České republice, kterou přirovnal k novodobé totalitě. Lidé, kteří dorazili na náměstí, měli možnost podepsat petici proti sestěhování sociálně vyloučených obyvatel do této části města, do bytů RPG.

Na náměstí dorazila také zástupkyně havířovského magistrátu Leona Večeřová, která zástupce DSSS opakovaně vyzvala k ukončení shromáždění a seznámila přítomné, pomocí megafonu, s právními postihy, pokud k ukončení akce nedojde.

To se však nestalo, přítomni příslušníci pořádkových jednotek v čele s antikonfliktním týmem pouze přihlíželi proslovu T. Vandase. Ten po několika desítkách minut shromáždění ukončil a přesunul se do Ostravy, kde pokračuje v dalším shromáždění.

Reklama

Výběr článků

Načítám