Hlavní obsah

V galerii Multižánrového centra Cooltour Ostrava je k vidění výstava Ona v černém

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ona v černém je výstava pěti fotografů na jedno téma zachycující ženskou krásu. Výstava je k vidění od 7. února v Multižánrovém centru Cooltour Ostrava, organizována je sdružením Uhlí a Cooltourem. Představuje ostravské autory, kteří v černobílé fotografii zachytili ženskou krásu v portrétu či aktu.

Foto: Josef Zajíc

Ona v černém. Cooltour Ostrava. Fedor Gabčan: 2002 - 2014.

Článek

Na výstavě Ona v černém se především svými originálními fotografiemi představuje profesor Fedor Gabčan (1940). Jeho fotografie jsou zhotoveny historickými technikami, které činí z každé fotografie originál.

„Fotky, které divákům vezmou dech. Jsou zde skvělé snímky zobrazující krásu, osobitost a ženskost. Každé vystavené dílo je originál, jehož charakter tvoří nejen negativ, ale i zvolená historická technika vyvolání a tisku. Taková výstava není nikde jinde k vidění,” láká na výstavu jedna z organizátorek, Tereza Bednaříková z občanského sdružení Uhlí.

Na výstavě vystavuje Fedor Gabčan, Vladimír Milata, Petr Sikora. Ženský pohled na ženu nabízejí fotografky Pavlína Princ a Kateřina Bartošová, které spolu s Petrem Sikorou působí pod uskupením SUROVÍÍÍ.

Vernisáže se zúčastnily také modelky jednotlivých autorů, které byly předobrazem výsledného díla.

Obrazy jsou vyhotovené klasickými technikami jako Van Dyke, olejotisk, gumotisk nebo kyanotypie. Tyto historické techniky se dnes téměř nepoužívají pro jejich odbornou i časovou náročnost.

Výstava se koná v Multižánrovém centru Cooltour na Černé louce v Ostravě od 7. do 28. února.

Související témata:

Výběr článků

Načítám