Hlavní obsah

V centru Ostravy ženy zjistí, jak na samovyšetření prsu

Novinky, Kateřina Martykánová

Ostrava se již po třetí stala místem, kde se ženy mohou naučit samovyšetření prsu. Se svým projektem Ruce na prsa sem opět zavítala obecně prospěšná společnost Dialog Jessenius, která se snaží jeho prostřednictvím zdůraznit význam prevence v boji s nejčastějším onkologickým onemocněním u českých žen.

Foto: Dialog Jessenius o.p.s.
Článek

Edukativní stánek je od 3. listopadu umístěný v centru Ostravy. V prvním patře OC LASO si na speciálním fantomu ženy mohou vyzkoušet, jak se samovyšetření provádí a také jak poznat, když se v prsu nachází něco, co tam nepatří. Praktické zkušenosti i užitečné rady od odborníků zde mohou ženy získat denně až do 8. listopadu.  

„Pravidelné samovyšetření není o hledání nemoci, ale získání jistoty, že jsme zdravé,“ vysvětluje ředitelka obecně prospěšné společnosti Dialog Jessenius Michaela Tůmová a doplňuje i další možnosti, jak se dozvědět informace o správném postupu samovyšetření: „Naše speciální aplikace pro mobilní telefony nabízí nejen postup krok za krokem, ale je především praktickým pomocníkem, který ženy upozorní, že teď je ta nejlepší doba najít si deset minut na samovyšetření.“

Vznik projektu Ruce na prsa iniciovaly před časem samy dívky, které měly rakovinu prsu a chtěly poukázat na výskyt tohoto závažného onemocnění také u mladých žen. Ty, které našly odvahu a podělily se o svůj příběh, zachytila fotografka Petra Ficová a už od samého začátku doprovází tuto kampaň. 

Od jejího začátku v roce 2013 se obecně prospěšné společnosti Dialog Jessenius podařilo naučit samovyšetření více než 6000 žen.

VĚDĚLI JSTE, ŽE

- až 30 procent případů rakoviny prsu odhalí partner?

- ročně se počet diagnostikovaných případů zvyšuje až o 7000?

- 2 milióny žen mezi 20 - 45 lety ještě nespadá do pravidelného mamografického screeningu?

- rakovina prsu se objevuje i u mužů? Muži tvoří 1 procento všech karcinomů prsu.

- karcinom prsu v těhotenství zhoršuje prognózu celkového přežití o 3 procenta, ale v době kojení až o 48 procent?

- pokud překonají hormonálně závislý karcinom prsu starší dámy, většinou se dožívají vysokého věku ve velmi dobrém stavu?    

DIALOG JESSENIUS o.p.s.

Obecně prospěšná společnost Dialog Jessenius vznikla v roce 2009 s cílem rozšířit informovanost široké veřejnosti o závažných onemocněních, jejich průběhu a léčbě a tím zlepšit komunikaci mezi zdravotníky a pacienty i mezi pacienty a rodinnými příslušníky.

K hlavním projektům patří publikace edukativních DVD pod souhrnným názvem Průvodci onemocněním, která mají pomoci pacientům s onkologickým onemocněním překonávat těžkou životní situaci a připravit je na to, co je při léčbě čeká. Kampaň Ruce na prsa se zaměřuje na osvětu, prevenci a motivaci veřejnosti k zodpovědnému přístupu k vlastnímu zdraví a životu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám