Hlavní obsah

V brněnských základních školách finišují se stavbou kartonových zvířat

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hromady použitých kartonů, s nimiž od začátku školního roku pracují žáci čtyř škol, dostávají pomalu svoji finální podobu. Který soutěžní tým bude nejšikovnější a jak budou originální papírové sochy nakonec vypadat, bude zřejmé už za pár dní.

Foto: Avion Shopping Park Brno

ZŠ Tuháčkova

Článek

Mírná nervozita, obrovské soustředění a neskutečný zápal - taková atmosféra momentálně panuje ve čtyřech základních školách, které se zapojily do ekologického projektu obchodního centra Avion Shopping Park Brno.

Na jeho konci bude unikátní expozice zvířat z použitých kartonů završená odměnou v celkové hodnotě 60 000 Kč pro ZŠ Tuháčkova, ZŠ Bednářova, ZŠ Měšťanská a ZŠ Jana Broskvy. O jejich celkovém pořadí a rozdělení výher však rozhodnou až návštěvníci hlasováním přímo v obchodním centru po dobu speciální podzimní výstavy.

Zatím se ale na všech místech intenzivně pracuje. Postup práce se u jednotlivých soutěžních týmů v mnohém liší – ať už ve strategii (někdo si připravil makety a prováděl výpočty, jiný tým staví naostro), v počtu stavitelů, ale třeba i v přístupu.

„Chtěli jsme, aby se do projektu zapojila celá škola. Všichni ale samozřejmě nemohou stavět, tak jsme vyhlásili měsíc želvy, aby si to užily  třeba i menší děti,„ vysvětluje učitelka Jana Formánková ze ZŠ Bednářova, proč se na chodbách i v jednotlivých třídách objevují želvy ve všemožném provedení. „Podařilo se nám zapojit toto téma do výuky různých předmětů. S dětmi recitujeme, zpíváme, děvčata se naučila i speciální ninja tanec.”

V ZŠ Měšťanská zase množství stavitelů nahradil zájem skupinky osmáků a paní učitelky: „Kluci se sami přihlásili a je opravdu vidět, že je to baví. Staví i ve svém volném čase. Sami si práci organizují, jsou sehraní a jde jim to výborně od ruky,” uvádí jejich učitelka Petra Pítra. Ta má už i představu, co udělají s výhrou. „V každém případě budou v první řadě ocenění kluci, za jejich snahu.”

Naopak v ZŠ Tuháčkova na odměnu žáci ani nepomysleli. Do projektu se zapojili, díky oblíbené paní učitelce. „Čekali od toho prostě zábavu, to že za to něco mohou dostat si vlastně ani neuvědomili,„ říká Markéta Vlašánková, která společně s dětmi vymyslela pro nosorožce už i jméno. ”Je to holka, parádnice a říkáme jí Giséle.”

Socha ze ZŠ Jana Broskvy bude mít zase podobu medvěda, ale ne ledajakého. „Inspirovali jsme se u maskota hokejistů Komety Brno,” říká učitelka Marcela Karasová, která potvrzuje, že pro děti je podobná aktivita vítaným zpestřením běžných hodin.

„Všichni připouští, že se během stavby musí vyrovnávat hlavně s časovým tlakem, protože se ve školách staví skoro výhradně v rámci hodin výtvarné výchovy, kterých je málo. Na počátku si ani neuměli představit, co stavba bude obnášet. Právě proto jim pomáhá náš profi stavitel, který je pravidelně navštěvuje,” uvedl Petr Navrátil, ředitel Avion Shopping Park Brno. „Všude je ale cítit dobrá nálada a nadšení, a to jak u stavitelů, tak u jejich pedagogů. A jsme rádi, že se daří naplňovat naše vize podpořit týmového ducha dětí,” dodal.

Speciální projekt, jehož cílem je také snaha poukázat na druhotné využití kartonů z obchodního domu IKEA, vyvrcholí výstavou, která představí výtvory dětí i další exponáty od 17. října do 8. listopadu  v prostorách obchodního centra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám