Hlavní obsah

V Bardejově mají novou atrakci – bronzovou sochu kata

Novinky, Denisa Ižová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Radniční náměstí historického města Bardejov je zapsáno do seznamu Světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Od 4. července letošního roku ho zatraktivňuje i bronzová socha kata v životní velikosti, pocházející z restaurátorské a sochařské dílny otce a syna – Martina a Viktora Kutných.

Foto: Dominik Pračko
Článek

Ti ji financovali spolu se sponzory a městem Bardejov.

Socha kata je umístěna před bardejovskými dominantami, goticko-renesanční radnicí a Bazilikou svatého Egidia a vysoká je 190 cm. Nedaleko je i Katův dům, kde kat bydlel a v kostele měl svoji lavici.

Autor sochy Martin Kutný Katův dům i lavici v kostele nedávno i restauroval. Právo meče, čili výsadu vykonávat popravy (hrdelní právo), získal Bardejov od uherského krále Ludvíka I. Velikého v polovině 14. století.

Ředitel Oblastní organizace cestovního ruchu (OOCR) "ŠARIŠ" – Bardejov Ing. Radomír Jančošek k tomu poznamenal:

„Socha kata se okamžitě po osazení stala předmětem zájmu návštěvníků. Fotografují se s ní turisti a oblíbenou je hlavně póza s hlavou na špalku. Je zřejmé, jen několik dní po osazení sochy, že se stane dalším magnetem turistického ruchu horního Šariše. Dosud byla jednou z nejfotografovanějších soch v okolí Bardejova socha císařovny Sisi v nedalekých Bardejovských lázních. Očekáváme, že socha kata, spolu s dalšími atrakcemi, přispějí ke zvýšení návštěvnosti regionu severovýchodního Slovenska. Mezi největší dosavadní lákadla patřil reprezentativní tradiční Bardejovský jarmark, který se bude letos konat ve dnech 25. – 28. srpna.“

Bardejov se právem pyšní opakovanými prvenstvími v soutěži o Nejkrásnější město Slovenska. Jeho nejvzácnější částí je Radniční náměstí s nádhernými gotickými měšťanskými domy, Bazilikou minor Sv. Egidia, s bývalou Městskou radnicí – první stavbou renesance na území Slovenska, v níž je umístěna expozice Šarišského muzea.

Neméně významné a zajímavé je i opevnění města. Fortifikační systém Bardejova patří k nejdokonalejším a nejzachovalejším opevněním měst v Evropě. Ozdobou města je také františkánský klášter s kostelem sv. Jana Křtitele a zrekonstruovaný park s fontánou u hradeb v ulici Dlhý rad. Velmi zajímavým objektem je Bardejovské suburbium – Stará synagoga v Bardejově, která patří ke klenotům synagogální architektury na Slovensku.

Bardejovské lázně, a. s., které se nacházejí jen 5 km od Bardejova, jsou – spolu s městem Bardejov, nejvýznamnější destinací cestovního ruchu v regionu "ŠARIŠ" – Bardejov. Patří k nejoblíbenějším, nejnavštěvovanějším a počtem lůžek ke třem největším slovenským lázním. Zároveň se pyšní tím, že patří mezi nejstarší lázně s nejdelší tradicí poskytování lázeňských služeb. Vychutnávala si je na léčení v roce 1895 manželka Františka Josefa I. císařovna Alžběta, zvaná Sisi, jejíž socha se vyjímá v lázeňském parku a další.  

V regionu "Šariš" – Bardejov mohou návštěvníci navštívit i Lesnickou naučnou stezku ČIERNA MLÁKA v Bardejovských lázních, či tamní Skanzen – Muzeum lidové architektury, který je nejstarším zařízením svého druhu na Slovensku.

Příjemným cílem výletů je i Sluneční Majer – agroturistické zařízení v Stebnícké Huti (13 km od lázní) a Zborov (9 km od lázní) – obec známá hradem Makovica. Přímo z Bardejovských lázní přes Zborovský hrad je vybudovaná okružní naučná stezka. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám