Hlavní obsah

Úvodní přednáškou v Ostravě odstartoval festival Templfest

Novinky, Jiřina Soukupová

Úterní přednáška na téma Čím jsme ohroženi? s podtitulem Je hřích Adama a Evy nepovedenou pohádkou, zdrojem vtipů nebo kolektivní vinou? zahájila festival Templfest Ostrava.

Foto: Jiřina Soukupová

Václav Vacek, katolický farář

Článek

Navazuje na loňský festival, koná se od 27. do 31. května na různých místech Ostravy pod záštitou Židovské obce, Ostravsko-opavské diecéze a Slezské církve evangelické a. v. a má připomenout široké veřejnosti společné kořeny židů a křesťanů s úsilím směřovat k vzájemnému porozumění.

Přednášku uvedl Tomáš Bartonec, poté předal slovo Václavu Vackovi, katolickému faráři z Letohradu, který hodinu a půl přednášel zhruba šesti desítkám posluchačů v kavárně Domu knihy v Ostravě.

Farář Vacek si jako téma vybral pasáž z Bible o stvoření světa. Občas zvolil lehčí tón, vyprávění proložil svými zkušenostmi z dětství i názory okolí. Vyzdvihl skutečnost, že příběh z Bible není jen historický, ale je stále živý, protože i dnes se Bůh hodně lidí ptá: Kde jsi? A člověk, je-li upřímný, odpoví: Schovávám se před Tebou, protože se stydím za své skutky.

Přednášející zmínil krátce historii Izraele a snažil se posluchačům přiblížit Boha jako Stvořitele, který má i dnes zájem o lidi, podobně jako dobří rodiče o své děti. V průběhu přednášky posluchači měli možnost klást otázky.

Festivalu Templfest pokračuje ve středu 28. května od 17 hodin. V MA´MA Clubu Gallery v Poděbradově ulici 2738/16 vystoupí s koncertem hebrejských písní Tomáš Novotný a vokální sbor NOACH.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám