Hlavní obsah

Ústecká série testování na HIV je u konce

Novinky, Jiří Michal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnohým se může zdát, že nakazit se virem HIV je v našich končinách nemožné, opak je ale pravdou. Nakažený o nemoci často netuší a dozvídá se o ní až v pozdním stádiu. Pro léčbu je nutná brzká diagnostika. V Ústí nad Labem měli zájemci z řad veřejnosti šanci otestovat se právě na HIV a syfilis.

Foto: Jiří Michal

V tomto sanitním voze se bylo možné otestovat

Článek

První letošní testování pořádané Českou společností AIDS pomoc ve spolupráci s Místní skupinou Českého červeného kříže Novosedlice Dubí Proboštov (MS ČČK NDP) proběhlo v červnu před ústeckým nádražím. Od té doby se akce pořádala až do října vždy druhé úterý v měsíci v Ústí nad Labem a na konci června i jednou v Teplicích.

Před ústeckým nádražím stál sanitní vůz, ve kterém zdravotní sestřička odebírala zájemcům krev z prstu a s pomocí odebraného vzorku prováděla rychlotest na HIV a syfilis. Před testováním museli ještě zájemci vyplnit internetový dotazník o svém sexuálním životě, který pomáhal při diagnostikování.

Testování probíhalo zcela zdarma a zájemců přišlo doopravdy dost. Kompletně se šesti testování účastnilo kolem 160 lidí. Mezitím městem procházeli dobrovolníci z řad MS ČČK NDP v proslulých kostýmech růžových prezervativů a poučovali o prevenci před nakažením, rozdávali prezervativy a letáčky a doporučovali osloveným návštěvu sanitky. 

Po letošních zkušenostech se rozhodli organizátoři akce, že sérii testování zopakují i v příštím roce a doufají, že o ní bude minimálně stejný zájem jako letos.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám