Hlavní obsah

Uršula Kluková křtila v Polici nad Metují knihu Lexikon obcí Kladského pomezí

Novinky, Martina Váňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek 6. června byla v Polici nad Metují pokřtěna kniha Lexikon obcí Kladského pomezí autora Lukáše Šidy. Kmotřičkou knihy se stala herečka Uršula Kluková. Výpravná publikace obsahuje 700 fotografií a přes 40 3D obrázků.

Foto: Archiv Lukáše Šidy

Uršula Kluková a autor s knihou při křtu v Polici nad Metují 6. 6. 2019

Článek

Kniha Lexikon obcí Kladského pomezí Lukáše Šidy navazuje na jeho předcházející vydavatelský počin, kterým byla publikace Kladské toulky. Zatímco Kladské toulky byly určeny prioritně pro návštěvníky Kladské pomezí, Lexikon obcí je spíše určen pro „domácí“…

V Knize je umístěno více než 700 normálních fotografií a čtyři desítky 3D obrázků (součástí knihy jsou samozřejmě brýle pro 3D vidění). Kromě toho je Lexikon doplněn o reprinty archivních map a map současných, takže nabízí i možnost porovnání v jakém rozsahu se jednotlivé obce rozšířily či zmenšily, jak se měnila krajina vzhledem k budování cest, silnic a třeba i průmyslové zástavby.

V textové části autor představuje v základních datech nejen historii obcí a měst, ale také nejvýznamnější rodáky a zajímavosti, kterých si mnohdy návštěvník ani nevšimne.

Křest knihy proběhl v Polici nad Metují 6. června. Při této příležitosti autor řekl, že jenom vytvoření obrazové části knihy mu zabralo více než dva roky práce. A na mnoho míst se musel vracet, třeba proto, že po vichřici změnila celá obec svůj ráz, nebo se mu první fotografie „prostě nelíbily“.

Kmotřičkou knihy se stala známá herečka Uršula Kluková, která popřála knize, aby dělala radost a před autorem smekla pomyslný klobouk.

Kniha je graficky velice dobře zpracovaná a skutečně nabízí nebývale obsáhlý pohled na celý region Kladského pomezí a představuje jej jako turistikou destinaci budoucnosti, která nabízí návštěvníkovi krásu přírodního bohatství, historické památky a zajímavosti, ale také ukazuje, že celý region se nezastavil a je stále živým organismem, který se rozvíjí a má stále co nabídnout.

Knihu si lze objednat na tel. čísle 723 920 965 nebo ji je možné zakoupit na pokladně Muzea papírových modelů v Polici nad Metují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám