Hlavní obsah

Unikátní školní vrtulník MI-24 doputoval do Leteckého muzea Kbely

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vojenské Letecké muzeum Kbely získalo nový exponát. Vrtulník MI-24 DU, cvičná verze známého sovětského bitevního vrtulníku, byl vyroben v roce 1985. Létal v Plzni-Líních, Přerově, Prostějově a v Náměšti nad Oslavou. Jde o jediný stroj této verze, který sloužil v Armádě ČR.

Foto: A ČR

Unikátní bBitevní vrtulník MI-24 DU obohatil sbírku Leteckého muzea Kbely. K vidění bude v expozici od příštího roku

Článek

"Cvičný vrtulník Mi-24 DU se od běžné verze liší zejména tím, že na místě operátora zbraňových systémů, které je ve spodní části stroje, je pilotní kokpit instruktora," uvedl Andrej Halada z AČR. Stroj byl využíván pro přeškolování, přezkušování a bojový výcvik pilotů.

Dvacet šest let starý vrtulník byl vyroben v roce 1985 v Sovětském svazu a svou kariéru začal v Plzni-Líních. Později ho využívaly útvary v Prostějově a Přerově. "Byl to spolehlivý stroj, mohutný dříč, se kterým byla radost létat," nechal se slyšet jeden z bývalých prostějovských pilotů-instruktorů.

V roce 1998 prošel vrtulník generální opravou a v září 2008 byl předán z Přerova do Náměště nad Oslavou. Naposledy se vznesl 17. února 2010. "Má nalétáno 2826 hodin a provedl 7485 startů," dodal Halada.

Vystavení se MI-24 DU dočká příští rok spolu s dalším přírůstkem, americkým stíhacím letounem F-84 Thunderjet, který muzeum získalo ze Slovinska.

Vrtulníky MI-24 patří k nejznámějším bitevním vrtulníkům všech dob. Od roku 1973 do konce 80. let jich bylo vyrobeno v nejrůznějších verzích přes 2000 kusů. Plně naložený stroj o váze 11 tun létá běžně 270 kilometrovou rychlostí. Statický dostup je 2000 metrů, dynamický 4000 metrů. MI-24 sloužily či stále slouží v padesáti zemích světa. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám