Hlavní obsah

Unikátní český projekt na záchranu antilopy Derbyho představí plzeňská ZOO

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Antilopa Derbyho nebo také antilopa obrovská je ze všech antilop tou největší. Obývá zpravidla hustě porostlé savanovité oblasti. Západní poddruh této antilopy je však v současné době kriticky ohrožen. Projekt Naděje pro antilopu Derbyho přijede do Plzně představit zoolog Pavel Brandl.

Foto: archiv Zoologické a botanické zahrady města Plzně

Projekt „Naděje pro antilopu Derbyho“ přijede do Plzně představit zoolog Pavel Brandl.

Článek

Kriticky ohrožený druh antilopy, tzv. západní poddruh, může být spatřen pouze v národním parku Niokolo Koba v Senegalu. Z důvodu kritického ohrožení západního poddruhu je proto v zoologických zahradách k vidění zpravidla poddruh východní a i ten je zde chován pouze ve velmi omezené míře.

"Čeští studenti a přírodovědci jsou jediní na celém světě, kteří se věnují záchraně západního poddruhu antilopy Derbyho, která patří mezi nejohroženější kopytníky na celé planetě,” uvádí Mgr. Martin Vobruba, tiskový mluvčí plzeňské ZOO, a upozorňuje na skutečnost, že právě i plzeňská ZOO se do tohoto záchranného projektu nyní zapojuje.

"Záchrana antilopy Derbyho v současnosti spočívá především v chovu a odborné lidské péči. Ve dvou přírodních rezervacích v Senegalu spravují Češi přes 60 jedinců v pěti stádech. Zajišťují odborný dohled nad jejich chovem, vedou plemennou knihu a v neposlední řadě se věnují výzkumu této vzácné antilopy,” pokračuje Vobruba.

Na odborném výzkumu se pod vedením odborníků ze sdružení Derbianus CSAW podílejí také studenti České zemědělské univerzity v Praze, především z Institutu tropů a subtropů.

Přednáška z cyklu ZOO – Posezení s…, tentokrát tedy se zoologem Pavlem Brandlem, se uskuteční 1. února od 18.00 v Měšťanské Besedě v Plzni v divadélku JoNáš.

Reklama

Výběr článků

Načítám