Hlavní obsah

Uniformy a tanec - to byl Ostrostřelecký ples

Novinky, Jana Elbelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro milovníky historie a příznivce střeleckých společností uspořádala Chomutovská ostrostřelecká společnost 1. reprezentační Ostrostřelecký ples. Konal se 20. listopadu v Chomutovském kulturním domě Zahradní. Na hosty čekal bohatý program i tombola.

Foto: Jana Krotilová

Privilegovaný měšťanský střelecký sbor ze Stříbra

Článek

Jen na málokterém plese si musí hosté chránit sluch nikoli před hlasitou hudbou, ale před výstřely z pušek. Ostrostřelecký ples v Chomutově, ale začínal právě "šlupičkou" a také setnutím lahve sektu šavlí na přípitek.

Kromě pořádající Chomutovské ostrostřelecké společnosti přijali pozvání také Sbor Loketských ostrostřelců, Privilegovaný měšťanský střelecký sbor ze Stříbra, Garda městyse Senomaty a 8th Iowa cavalery.

Součástí programu byla i soutěž o střeleckého krále plesu, v níž byl hlavní cenou pořádný divočák. Přes řadu výborných výsledků se plný počet bodů podařilo vystřílet jedinému muži, leutnantovi Pavlu Rohelovi, který si odnesl jak kance, tak i pohár pro vítěze.

Ostrostřelci pořádali svůj ples v Chomutově poprvé, ale doufejme, že ne naposledy, vždyť mají ve městě tradici. První písemná zmínka o chomutovských městských střelcích pochází již z roku 1561. V roce 1928 ostrostřelecká společnost v Chomutově zanikla, ale současníci tuto tradici po 78 letech znovu obnovili v roce 2006. Od té doby opět pořádají střelby a navazují kontakty s obdobnými spolky. A mají co dělat, protože jen v Evropě je na šest miliónů ostrostřelců. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám