Hlavní obsah

Učiliště v Hluboši slavnostně otevřelo zrekonstruované dílny

Novinky, Tomáš Vašíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vzácnou návštěvu přivítalo ve středu 14. října Střední odborné učiliště Hluboš. Na nově zrekonstruované školní dílny se přijel podívat hejtman Středočeského kraje Miloš Petera. Jednalo o historicky první návštěvu hejtmana v historii školy.

Foto: Tomáš Vašíček

Ředitel školy Drahomír Kubec (vlevo) a hejtman Středočeského kraje Miloš Petera.

Článek

Náklady na kompletní rekonstrukci učeben odborného výcviku, nákup nové provozní techniky a vzduchotechniky či štěpkovacího stroje se vyšplhaly na více než 10 miliónů korun a o jejich pokrytí se postaral Středočeský kraj jako zřizovatel  školy a Státní fond životního prostředí, který přispěl necelými 5 milióny korun.

Oficiálního otevření zrekonstruovaných prostor se účastnilo několik desítek žáků školy a pedagogických pracovníků, dorazili i další zvaní hosté. Slavnostní akt přestřižení pásky vzali do rukou společně s hejtmanem Peterou také ředitel školy Drahomír Krbec, starosta Hluboše Jiří Čajan, starosta Jinců Josef Hála a ředitelka OHK Příbram Irena Karpíšková.

V rámci rekonstrukce došlo k výměně oken, dveří, k zateplení fasády, nové je také vytápění či odsávání. „Tím se zlepšilo pracovní prostředí pro žáky i učitele,” řekl na úvod setkání ředitel SOU Hluboš Drahomír Krbec.

Rekonstrukce přinesla podle ředitele i další výhodu: „Máme zde nově dva kotle na štěpku a jeden kotel na peletky, což je výhodné i směrem k environmentální výchově, protože i díky zakoupenému štěpkovači uvidí žáci v praxi, jak probíhá zpracování dřevěného odpadu,” doplnil ředitel, který také poděkoval všem, kteří se na projektu podíleli.

Hejtman Miloš Petera při svém projevu zdůraznil, že Středočeský kraj má zájem, aby budovy škol, které zřizuje byly v co nejlepším stavu a také ocenil práci celého týmu na rekonstrukci dílen.

„Těší mě, že učňovské školství funguje, protože v minulých letech se hodně opomíjelo. Máme velký zájem o pozvednutí a rozšíření učňovského školství,” řekl a přidal i přání: „Ať prostory dobře slouží, ať sem žáci rádi chodí a ať učňů přibyde. Přeji si taky, aby škola spolupracovala dobře s obcí, protože symbióza je na místě, věřím, že tomu tady tak je,” dodal hejtman Petera.

Prostory si prohlédl také předseda místní školské rady Juraj Molnár: „Je skvělé, jak se škole podařilo využít dotaci k rekonstrukci prostor pro odbornou výuku. Určitě budou budoucím truhlářům dobře sloužit. Mám z rekonstrukce radost, protože jsem na této škole v minulosti učil a díky této investici se škola může dostat zase o kousek výš v kvalitě a nabídnout tuto kvalitu svým žákům,” sdělil při návštěvě Molnár.

Reklama

Výběr článků

Načítám