Hlavní obsah

„Ty brďo!“ volaly děti, když uviděly Zimní královnu

Novinky, Jana Digrinová

Vůně vánočky a cukroví se v sobotu linula z Dámského salonu na zámku Mníšku. V Zimní jídelně v akváriu pluly skořápky ořechů a předpovídaly budoucnost malým i velkým. Generálka adventního programu se vydařila. V neděli 27. listopadu máte další možnost prožít v předvánočním čase příjemné chvíle a bavit se.

Foto: Jana Digrinová

Pouštění lodiček se Zimní královnou a vodníkem Zlebedou v Zimní jídelně mníšeckého zámku.

Článek

„Teda vy to s dětmi ale umíte,“ říká obdivně maminka Tereza Zimní královně, která společně s vodníkem Zlebedou něco málo přes půl hodiny zajímavě povídala o Vánocích a vánočních zvycích při prohlídce zámku Mníšku pod Brdy. Nebyla to prohlídka ledajaká.

Vždyť už u vstupu je vítala paní celá v bílém, která se představila jako královna zimy a mnohé děti se neubránily překvapivým reakcím. „Ty brďo,“ volal klouček. Jiné děti královnu pozorovaly s úctou a bázní.

„Nevíc děti zaujalo, že se dříve stromeček věšel ze stropu a nestavěl se na zem. Zpívaly si s vodníkem Zlebedou koledy a nejmenší děti se nemohly odtrhnout od lodiček ze skořápek, které jsme pouštěli po vodě. Obrovský úspěch sklidilo povídání o kuchařinkách, které když dříve pekly vánočky, tak u toho skákaly do výšky. Říkávalo se totiž, že kdo vyskočí nejvýše, tomu nejlépe vykyne vánočka,“ vypráví zážitky z prohlídek Zimní královna.

Zámek Mníšek pod Brdy připravil adventní program až do vánoc každý víkend a pro školy a školky i v pracovní dny. Po prohlídce si můžete prohlédnout panenky v historických kostýmech. Na příští sobotu je připravena výroba svícínků na vánoční stůl a v neděli 4. prosince v zámeckých sklepeních najdete, málem pravé, peklo s čerty. Na nádvoří uvidíte betlém.  

Program adventu na zámku Mníšku pod Brdy  

27. 11. Vánoční prohlídky se Zimní královnou a vodníkem Zlebedou

27. 11. Vánoční prohlídky se Zimní královnou a vodníkem Zlebedou 3. 12. - 4. 12. Mikulášské prohlídky s čertem Ňoumou a Mikulášem

27. 11. Vánoční prohlídky se Zimní královnou a vodníkem Zlebedou 3. 12. - 4. 12. Mikulášské prohlídky s čertem Ňoumou a Mikulášem 3. 12. výroba vánočních svícnů – výtvarný ateliér

27. 11. Vánoční prohlídky se Zimní královnou a vodníkem Zlebedou 3. 12. - 4. 12. Mikulášské prohlídky s čertem Ňoumou a Mikulášem 3. 12. výroba vánočních svícnů – výtvarný ateliér 4. 12. Mníšecké zámecké peklo

27. 11. Vánoční prohlídky se Zimní královnou a vodníkem Zlebedou 3. 12. - 4. 12. Mikulášské prohlídky s čertem Ňoumou a Mikulášem 3. 12. výroba vánočních svícnů – výtvarný ateliér 4. 12. Mníšecké zámecké peklo 10. – 11. 12. Vánoční prohlídky se Zimní královnou a kouzelnou pohádkovou postavou

27. 11. Vánoční prohlídky se Zimní královnou a vodníkem Zlebedou 3. 12. - 4. 12. Mikulášské prohlídky s čertem Ňoumou a Mikulášem 3. 12. výroba vánočních svícnů – výtvarný ateliér 4. 12. Mníšecké zámecké peklo 10. – 11. 12. Vánoční prohlídky se Zimní královnou a kouzelnou pohádkovou postavou 17. 12. Vánoční trhy na náměstí se zvonem přání a kulturním programem 17. 12. S Andělem - podvečerní prohlídky s bílou paní a andělem od 16.00 -18.00 hod.

18. 12. Slavnostní zakončení sezóny a přivítání nové sezóny 2012 – co jí krásného popřejete?  

Reklama

Výběr článků

Načítám