Hlavní obsah

Tropická vedra Červené barety neodradila

Novinky, Michal Mucha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední červnový víkend se sešlo na učebně výcvikové základně Hamry u Prostějova okolo 800 pochodníků a organizátorů, kteří přijeli, aby se zúčastnili již 4. ročníku pochodu Po stopách 22. výsadkové brigády.

Foto: Michal Mucha

Start 4. ročníku pochodu "Po stopách 22. výsadkové brigády"

Článek

Spolek Červené barety, z. s. ve spolupráci s 601. skss zde uspořádaly zmíněnou společensko-turistickou akci pro všechny přihlášené. 

„Akci jsme připravovali v podstatě již od začátku února. Letos byly vybrány krásné tratě nádhernou přírodou, nicméně ta delší trať 33 km byla fyzicky trochu náročnější, jak říkali někteří pochodníci - dost výživná,” uvedl k pochodu předseda spolku, Jindřich Starý, jr.

Letošní ročník nesl název po čtvrtém veliteli, který velel VÚ 8280 s působností v Prostějově v letech 1974 – 1980, podplukovníku Jindřichu Starém (v této hodnosti končil jako velitel).

Tropická vedra, kdy ve stínu bylo 35°C, neodradila ani ty nejmenší, ani ty nejstarší dvaaosmdesátileté účastníky, aby se pochodu zúčastnili. Přijeli z jižních Čech i z východního Slovenska. Pochodovalo se na dvou trasách. Dvanáctikilometrová trať směřovala ze základny na Podhradský rybník do Plumlova a zpět. Třiatřicetikilometrová trať byla vedena opačným směrem na Stražisko a přilehlé obce. Mnozí si hrdě nasadili červený baret a celou trasu odpochodovali s baretem na hlavě.

Svůj pochod si plk. v. v. Jindřich Starý (79) odstartoval výstřelem z pistole symbolicky sám a společně se svými nejbližšími, svoji rodinou vyrazil na 12kilometrovou trať rovněž. K dnešnímu dni se vystřídalo ve velení tohoto elitního útvaru s působností v Prostějově již 14 velitelů. Pochodu se zúčastnilo devět z nich a vdova po prvním veliteli (Františku Mansfeldovi) Věra Mansfeldová.

Na Hamry přijelo asi 300 účastníků již v pátek. Už od prvních chvil bylo vidět, že zde bude vládnout skvělá a pohodová atmosféra. Na celém víkendovém setkání bylo vidět i nerozlučné přátelství a kamarádství mezi lidmi z Čech a Slovenska. Jako kdyby se tyto dva národy nikdy nerozdělily.

Z víkendu si lidé odváželi nejen puchýře a unavené tělo, ale i nezapomenutelné zážitky ze setkání s lidmi, se kterými prožili kus svého života. Bylo skvělé, že pochodu se zúčastnilo přibližně 160 žen a velké množství dětí a mladé generace.

Letošní ročník byl okořeněn pro děti i skákacím hradem, který na ně čekal v cíli. Další novinkou byla pohlednice, která sloužila jako pozdrav ze 4. ročníku pochodu. Na pohlednici byl vyobrazen Jindřich Starý, sr. Kdo si ho odchytil, měl tento pohled i od něj osobně podepsán a dokonce si ho mohl odeslat připravenou „polní poštou“.

Je důležité poděkovat všem partnerům pochodu za jejich finanční, materiální či jinou pomoc při organizaci celé akce. Především však 601. skupině speciálních sil a Statutárnímu městu Prostějov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám