Hlavní obsah

Třinecké železárny připravily sýkorkám bezpečné hnízdění v parcích i ve svém areálu

Novinky, Petra Jurásková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezpečné hnízdění v budkách pro sýkoru koňadru na letošní jaro připravily Třinecké železárny (TŽ). Ve spolupráci s ornitology a žáky Základní školy Slezská v Třinci vyvěsili pět budek v městské části Lyžbice a pět v areálu hutě.

Foto: Petra Jurásková

Na instalaci budek se podíleli podnikoví hasiči.

Článek

Všechny budky vyrobily děti ze základní školy v hodinách pracovních činností. Materiál dodaly Třinecké železárny. První sýkorník předal do rukou starostky města Věry Palkovské generální ředitel firmy Jan Czudek. Poté budku podnikoví hasiči umístili na strom nedaleko školy.

„Považuji to za symbolickou ukázku spolupráce mezi městem a fabrikou. Jsem přesvědčen o tom, že díky shodě, která mezi námi panuje, město vzkvétá a rozvíjí se. A to nejen v oblasti péče o životní prostředí,“ řekl Jan Czudek.

Starostka Věra Palkovská jeho slova potvrdila. „Vážíme si toho, že je Třinec znám jako město kvalitní oceli, a snažíme se, aby byl zároveň i městem zeleně. Odpovědné chování k životnímu prostředí je pro nás prioritou a jsme rádi, že se Třinecké železárny ubírají stejným směrem a daří se tak naší vzájemné spolupráci,“ uvedla starostka.

Sýkora koňadra patří k hojně rozšířeným druhům a hnízdí početně na celém území. Podpora jejího rozmnožování je ale podle ornitologů důležitá. „Pokud sýkorka nenajde lepší prostor, uhnízdí se mnohdy ve škvírách nebo dutinách, kde může být ohrožena. Pokud jí člověk připraví hnízdní budku, která napodobuje přirozené prostředí, šance na vyvedení mláďat markantně vzroste,“ vysvětlil ornitolog Otakar Závalský. Výrobě budek pro ptáky a podpoře jejich rozšíření se věnuje už téměř dvacet let.

„Na životní prostředí pamatujeme nejen v oblasti modernizace technologií a instalací filtrů, ale také v takových drobných počinech. Každý rok se snažíme pomoci rozšíření populace některého druhu ptáků,“ upřesnil vedoucí odboru ochrany životního prostředí v TŽ Radim Klimša.

V areálu už speciálně připravené budky osídlil kriticky ohrožený druh morčáka velkého, na své obyvatele čekají také budky pro sokola stěhovavého a skorce vodního.

Na vyvěšování sýkorníků v areálu hutě se budou podílet s hasiči také zaměstnanci Václav Sýkora a Česlav Sikora. Oba takový nápad pobavil. V železárnách pracuje 134 mužů s příjmením Sikora, 18 dam s příjmením Sikorová, 7 Sýkorů a 2 ženy, které se podepisují Sýkorová. Nejfrekventovanějším jménem je Sikora, dohromady se jím honosí 235 zaměstnanců TŽ i dceřiných firem.

Město rovněž podporuje ptačí populaci. Ve veřejné zeleni a v lesoparku instaluje krmítka i hnízdní budky. Ve městě lze každoročně pozorovat nejméně 100 druhů ptáků.

„Nejméně 55 druhů jich hnízdí v nejrůznějších prostředích města, asi 29 druhů zcela pravidelně hnízdí v městském prostředí, kde využívají k hnízdění především budovy. Jsou to třeba rorýs obecný, jiřička obecná, rehek domácí, vrabec domácí,“ doplnil ornitolog Zdeněk Polášek. Stejně tak se může i zajímavými druhy pyšnit areál hutní firmy, jímž protéká řeka Olše. Podle posledního mezinárodního sčítání vodních ptáků se zde vyskytují kachny, skorci, volavky, ohrožení kormoráni a potápky, silně ohrožený ledňáček, ale také kriticky ohrožený morčák velký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám