Hlavní obsah

Trh s elektroinstalačním materiálem se stabilizuje

Novinky, Martin Němec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednu z největších koupí mezi velkoobchodníky s elektroinstalačním materiálem letos ohlásily firmy Janča V.M. s.r.o., Valašské Meziříčí a Emas elektromateriál, a.s., Praha. Emas se stal členem skupiny Janča V.M., která má nyní síť 13 prodejen a za rok 2015 očekává tržby ve výši 1,2 miliardy korun.

Foto: M. Němec

Společnost Janča V.M. v současnosti vybírá vhodnou lokalitu k výstavbě nového logistického centra.

Článek

„V našem segmentu se situace stabilizovala. Z českého trhu se stáhl největší hráč v našem oboru, nadnárodní společnost Rexel, která dosahovala v minulosti tržeb přes 3,5 miliardy korun, ale další růst už neustála. Nyní je trh rozdělen mezi zhruba 7 velkých hráčů a několik velkoobchodů s obratem pod půl miliardy korun, kteří jsou regionálně rozděleni. Nedá se očekávat, že český trh některá firma majoritně ovládne i když další fúze nelze vyloučit,“ říká ředitel skupiny Janča V.M. Richard Soldán.

Velkoobchod Janča je zaměřen na dodávky elektroinstalačního materiálu v plném rozsahu a materiál dodává prakticky v reálném čase malo i velkoodběratelům. „Uspokojíme elektrikáře s malou dodávkou i velké elektromontážní firmy. Dodávali jsme například i na výstavbu logistického centra Amazon v Dobrovízi u Prahy,“ přibližuje činnost firmy Soldán. Skupina drží skladem 23 000 různých položek v hodnotě 150 miliónů korun.

Společnost Janča V.M. v současnosti chystá klíčovou investici. „Nyní máme dva velké sklady, Valašské Meziříčí a v Praze. Vybíráme vhodnou lokalitu k výstavbě nového logistického centra,“ upřesnil Soldán s tím, že po dokončení se zvýší i počet zaměstnanců. Skupina nyní zaměstnává celkem 160 lidí.

Firma loni při obratu přes 813 miliónů zakončila účetní rok ziskem 26,5 miliónu po ztrátě z roku 2013 přes 29 miliónů. „Nepostihla nás ani tak všeobecná krize, ta nás naopak spíš posílila, ale stále se setkáváme s velkým nešvarem, kterým jsou neplatiči a - nebojím se říci - podvodníci. V roce 2013 nám nezaplatila poměrně velkou částku jedna stavební firma z Havlíčkobrodska, která nás stáhla do ztráty,“ vysvětluje Soldán.

Po letošním poměrně prudkém oživení stavební výroby a po spojení s pražským Emasem počítá společnost Janča V.M. s navýšením tržeb až na hranici kolem 1,2 miliardy korun. Firma je ryze česká a ovládá ji jedna fyzická osoba.

Reklama

Výběr článků

Načítám