Hlavní obsah

Tratě v Novém Městě jsou připraveny na testování před šampionátem biatlonistů

Novinky, Michaela Poláková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celý tento týden vyhradili pořadatelé světového šampionátu biatlonistů v Novém Městě na Moravě všem účastníkům k testování tratí.

Foto: www.biatlonnmnm.cz

Gabriela Soukalová

Článek

Se zkoušením tratí souvisí i zkoušky mazání, výběr vhodných lyží i doladění všech detailů, aby byl závěrečný výsledek co nejlepší. K této zkoušce se nechystají samotní závodníci, kteří většinou před vrcholem sezóny využijí poslední dva týdny většinou k přípravě ve vysokohorském prostředí.

Český tým zamíří ze současných závodů Světového poháru v italské Anterselvě přímo do slovinské Pokljuky. Do Nového Města se přemístí svěřenci trenéra mužů Ondřeje Rybáře a kouče týmu žen Jindřicha Šikoly až v pondělí 4. února.

„Zatím se nám ohlásili k testování servisní technici z Německa a Rakouska. V tomto týdnu zavítali na naše tratě zkoušet lyže američtí mazači lyží,“ poznamenal ředitel soutěží Vlastimil Jakeš.

Už v minulém týdnu zmizel technický sníh ze všech zásobníků. „Rozvezli jsme jej na trať. Některé úseky jsme rozšířili pro pojízdné televizní kamery. V sobotu v rámci brigády jsme chystali finální oplocení, trať je už ohraničena. Po neděli ještě kosmeticky doladíme stadion,“ dodal Jakeš. Nově napadaný sníh pořadatelům starosti nepřidal. „Připadlo pouze pět centimetrů, což neznamená nic vážného. Pouze jsme některé prostory od sněhu vyčistili,“ vysvětlil Jakeš.

Největší hvězdou českého šampionátu bude z českého týmu nejspíše Gabriela Soukalová. Narodila se 1. listopadu 1989 a od jejich začátků jí trénovala matka Gabriela Soukalová starší, a otec Karel Soukal. Mimochodem matka Gabriely je medailistka z olympiády ze Sarajeva v roce 1984, kde získala stříbro v běhu na lyžích. V současnosti jí však trénuje Jindřich Šikola, trenér reprezentace.

Úspěchy Gabriely Soukalové začaly na Mistrovství světa juniorů. Tam v sezóně 2008/2009 získala zlatou medaili ve štafetovém závodě společně s dalšími českými závodnicemi.

Velkou část sezóny 2011/2012 laborovala s nemocemi. Mononukleóza jí vyřadila na více než 5 měsíců. Do sezóny 2012/2013 ale vlétla jako uragán. Hned v prvním závodě sezóny, ve smíšené štafetě, pomohla české čtveřici na třetí místo. Štafetu jela společně s Veronikou Vítkovou, Ondřejem Moravcem a Michalem Šlesingrem.

A 14. prosince tento výborný vstup zužitkovala ve své první vítězství ve Světovém poháru. To získala ve sprintu ve slovinské Pokljuce. Tento výborný výsledek ještě doplnila 2. místem ve stíhacím závodě a 3. místem v závodě s hromadným startem.

Vstup do nového roku se jí moc nevyvedl, byla totiž nemocná. V německém Ruhpoldingu však pomohla české štafetě ve složení Veronika Vítková, Kristýna Černá a Veronika Zvařičová k senzačnímu třetímu místu.

Související témata:

Výběr článků

Načítám