Hlavní obsah

Tradiční řemesla jsou na Slovácku stále živá

Novinky, Veronika Friedlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední listopadovou sobotu ožije uherskohradišťská Reduta lidovou písničkou, tancem a tradicemi Slovácka. Posláním tohoto dne bude ukázat veřejnosti, že řemeslo je stále živé a zejména dětem, že tvoření je radost.

Foto: Archiv Regionu Slovácko
Článek

V sobotu 24. listopadu se uskuteční již IX. ročník Přehlídky Slovácko v tradici. K této příležitosti přijedou do Uherského Hradiště výrobci, kteří jsou nositeli značky Tradiční výrobek Slovácka, ze všech koutů regionu.

Samotná značka vznikla v roce 2008 jako projekt Regionu Slovácko – sdružení pro rozvoj cestovního ruchu. Toto označení zaručuje především kvalitu, vazbu na region, tradiční postupy ve výrobě a v neposlední řadě šetrnost k přírodě.

Výrobky však nejdříve musí projít důkladným hodnocením a být schváleny odbornou komisí. Od roku 2008 se to podařilo již více než 70 výrobcům a zájem o ochrannou známku trvá, jak prozradil Ing. Stanislav Blaha, předseda Regionu Slovácko: „V letošním roce se rozšířily řady o další 4 šikovné řemeslníky, čímž se počet výrobců s touto známkou vyšplhal na číslo 77. Těší nás, že se stále více lidí navrací k tradičním postupům a řemeslu.“  

Na přehlídce bude možné většinu těchto výrobců poznat, a co víc, někteří předvedou svou zručnost přímo na místě. A pokud budou mezi návštěvníky zvídaví a smělí jedinci, budou si moct některé z tradičních technik vyzkoušet i na vlastní pěst.

Mezi ukázkami výroby se můžeme těšit třeba na panenky z kukuřičného šustí, ošatky, proutěné košíky, dřevěné formy nebo malování keramiky zručnými malérečkami. Že by ideální příležitost pořídit nějaké dárečky na Vánoce? Proč ne, vždyť pěkný dárek z kvalitního materiálu a vyrobený poctivým a tradičním způsobem, aby dnes jeden pohledal.

Při takové události zajisté nesmí chybět doprovodný, folklorně zaměřený program. V dopoledních hodinách zahraje mladickým elánem nabitá Cimbálová muzika Špica ze Starého Města a odpoledne Redutu roztančí Taneční soubor Popovjánek, střídavě s Folklorním souborem Popovjan, za doprovodu Cimbálové muziky Hora. Program zpestří také dívčí sbor Jarabina z Popovic.

Milovníci modrotisku jistě s nadšením uvítají přednášku Modrotisk v současném pojetí, ve které budeme seznámeni s využitím této tradiční techniky v současném módním průmyslu a designu. Na blížící se zimu nás potom připraví bylinkové povídání, kde se budeme moct například dozvědět či poradit, po jakých bylinkách sáhnout při nachlazení a všelijakých nemocech.

Ani chuťové pohárky nebudou ochuzeny, jsme přece na Slovácku! Prostory Reduty zavoní krajovými specialitami, jako jsou vdolečky, patenty, perníčky, sušené ovoce, škvarkové krajance i zelníky. Na závěr dobrá zpráva pro ty, kteří se ještě nenabažili letošního mladého vína - můžeme se těšit na degustaci v podání Vinařství Medek.

Akce je podporována Nadací Synot, Fondem kultury Zlínského kraje, Fondem cestovního ruchu města Uherské Hradiště, Regionem Slovácko a zájmovým spolkem Tradiční výrobek Slovácka, z. s. ve spolupráci se Slováckým muzeem v Uherském Hradišti a Národním ústavem lidové kultury ve Strážnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám