Hlavní obsah

Tradiční japonské nástroje zazní na koncertu v Plzni

Novinky, Michael Rada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skutečnost, že japonští manažeři umí tvrdě pracovat, zná každý, kdo s nimi přijde do styku. Japonsko je však i kolébkou krásných umění, v nichž se snoubí umění s duchovnem a relaxací, která je tak nutná po pracovním dni.

Článek

Jaro a Moře je poetický název akce, která se o předchozím tvrzení pokusí přesvědčit. Uskuteční se 25. února v Měšťanské besedě v Plzni.

Kdo se alespoň trochu orientuje v japonské krásné literatuře a meditačních technikách, ví, že propojení ročních období a jednoho či více elementů, které provázejí náš život, je v japonské kultuře běžné.

Jaro a Moře není, jak by mohl ukazovat název, výstavou uměleckých děl, či obrazů - jedná se o koncert dvou předních japonských hudebníků ovládající dva tradiční japonské nástroje - strunný koto a dechovou shakuhachi. I zde se jedná o spojení mužského a ženského elementu, jing a jang, který vytváří dokonalou jednotu.

První z nástrojů (koto) nese podstatně více strun než kytara, a to třináct. Nejlépe je připodobnit ho k tuzemskému cimbálu, na který se však nehraje paličkami, ale speciálními trsátky. Na tento nástroj bude hrát přední japonská umělkyně Kanehisha Chikako, která se řadí na špičky v oboru jak v Japonsku, tak i zámoří.

Flétnu shakuhachi bude svým dechem ovládat mistr tohoto nástroje Kifu Mitsuhashi, jehož jméno je možno vidět nejen na mnoha světových koncertech, ale i na mnoha CD a DVD nabízejících kvalitní relaxační hudbu.

Vzhledem k faktu, že takto kvalitně obsazený koncert je nejen v Plzni, ale i v celé republice docela výjimkou, dá se očekávat, že 25. února bude malý sál Měšťanské besedy obsazen nejenom zástupci japonských společností, ale i milovníky ticha a bouře, elementů, jimiž jsou Jaro i Moře prodchnuté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám